Taiwanesiska Ovislink grundades 1993 och tillverkar till största del nätverksprodukter för både företag och konsumentmarknaden. Under varumärket Air Live marknadsförs produkter för vanliga användare, allt ifrån ADSL-routrar till Skype-telefoner. Air Live kan dessutom stoltsera med att saluföra världens minsta 802.11n-router som vi tar en närmare titt på idag.

IMG_6020.jpg
IMG_6019.jpg
IMG_6018.jpg
IMG_6013.jpg

När man talar om små trådlösa routrar brukar Apple Airport Express dyka upp i diskussionen. Air Live N.Mini tar dock begreppet "liten" till en ny nivå. Modellen mäter endast 75 x 54 x 18 millimeter och kvalar därmed in som världens minsta modell med 802.11n-standarden.

Enheten är likt Airport Express en helt trådlös modell, där den enda fysiska anslutningen sker genom WAN-porten som är specificerad för 100 Mbps. På undersidan av routern syns en knapp som kan ställa om modellen i olika lägen. Vid leverans står denna i router-läge vilket innebär att enheten agerar som en vanlig trådlös router och delar ut IP-nummer till anslutna klienter. För den som redan har en trådansluten router och bara vill göra denna trådlös kan N.Mini ställas om i "AP"-läge, vilket innebär att den förvandlas till en vanlig accesspunkt.

Sist med inte minst kan enheten ställas i det Air Live kallar för klient-läge. Detta används för att koppla ihop flera N.Mini-enheter på ett enkelt sätt genom att den ena enheten ställs i klientläge medan den andra står i antingen router eller accesspunkt-läge. Med ett enkelt knapptryck på enheternas ovansida synkroniseras enheterna samtidigt som kryptering automatiskt aktiveras.

Testresultat och sammanfattning

Efter att ha testat Air Live N.Mini i ett par veckor har vi i det stora hela fått ett positivt intryck av enheten. Den har bland annat utsatts för fältarbete under årets CES-mässa, där den fick agera trådlös router i olika förhållanden med goda resultat. Räckvidden får anses som helt klart godkänd med tanke på att enheten inte har några externa antenner.

Konfigurationen är väldigt simpel och sker likt många andra modeller genom ett webbgränssnitt. Gränssnittet är möjligen inte lika omfattande som hos mer fullfjädrade modeller, men är fullt dugligt och har inställningsmöjligheter som bör räcka till de allra flesta.

När vi talar om hastigheter presterar modellen mellan 70-80 Mbit/s i goda förhållanden med en ensam klient är ansluten, vilket är ungefär vad man kan förvänta sig plocka ut när det kommer till den trådlösa 802.11n-standarden. Även vid applikationer som öppnar många anslutningar, exempelvis en Bittorrent-klient, klarar sig enheten bra och presterade i nivå med vår trådade router i testlabbet.

Sammanfattningsvis är Air Live N.Mini en trevlig bekantskap. Modellens minimala mått gör den lämpad att ha med på resor samtidigt som den passar bra vid hemmabruk för den som bara vill ha ett enkelt sätt att sätta upp ett trådlöst nätverk.

Prestandan är inte i nivå med fullfjädrade routrar i tusenkronorsklassen, men fortfarande helt klart godkänd. Spekulanter får räkna med att punga ut cirka 500 kr för en N.Mini och för det priset får man en extremt liten och förhållandevis kompetent trådlös router.