Utsidan

Det som inte går att missa är att chassit är vitt. Med vitt så menar jag också vitt och inte datorbeige. Färgen påminner om hammarlack, den har lite struktur i botten men är ändå högglansig ytterst. Framtill används borstad aluminium och det är väl om någon en självklar vinnare, i alla fall än så länge. Vitt och aluminium, är det rätt färger för ett chassi? Ja andra har lyckats med den färgkombinationen så varför inte Antec. Personligen så gillar jag färgerna men jag har också hört talas om raka motsatsen. Visst hade det varit säkrare av Antec att sälja både en vit och en svart variant men jag gillar ändå det faktum att de vågar sticka ut hakan en bit. Less is more brukar det heta – ja i fallet P150 kan jag inte annat än hålla med. Men så gillar jag också minimalism. Vet du med dig att du tycker om chassin som förekommer i regnbågens alla färger, med ett antal kromade plastdetaljer utan funktion, och att det gärna blinkar så kanske inte P150 är rätt för dig. Men, jag råder dig ändå att läsa vidare för här finns en del lösningar som inte förekommer på alla dussinchassin, och de kanske kan övertyga att det här faktiskt är ett chassi att satsa på.

Så hur känns då chassit? Vågar man som användare lyfta det utan risk att det viker sig på mitten? Sitter alla bitarna på plats? Ja ni som tidigare gillat Antec och deras chassin behöver inte bli besvikna. Allt känns precis som det ska kännas och det märks att möda har lagts på alla detaljer. Plåten är rejäl och plasten tjockare än det man är van vid.

Jag gillar det jag ser på bilden ovan. Det är ofta svårt att hitta en perfekt färgmatchning på ens CD/DVD-enheter och lösningen är självklart att gömma dem, i det här fallet bakom en lucka. Det är ett gammalt beprövat trick och ger ett oerhört stilrent intryck. Att Antec valt att utrusta två av de fyra 5,25’’-platserna med en sådan lösning är helt enkelt lysande. Den nedresta 5,25’’-platsen är en kombinerad lucka för 5,25’’ och 3,5’’, för till exempel en diskettenhet eller en mindre fläktkontroll.

Det som dominerar baksidan är det massiva rutnätet bakom vilken en 120-millimetersfläkt sörjer för att transportera ut varmluft. Då jag ändå är inne på fläkten som följer med så kan jag passa på att nämna att den sitter fast med vanliga skruvar. Det finns ingen gummilist eller något annat som dämpar vibrationer vilket är synd. Kostnaden för Antec hade inte varit många kronor, och för mig som konsument hade det känts bättre om jag visste att de lagt energi på alla smådetaljer, som gör så mycket för helheten. Vi ser också en del ventilationshål längst ner till höger och än så länge verkar chassiventilationen vara god.

Ventilationshål i fronten, indikator för hårddiskaktivitet och borstad aluminium.

Baksidan är trots allt inte något som man ska titta på dagarna i ända och jag väljer därför raskt att återgå till framsidan igen. Bilden ovan visar de ventilationshål som sträcker sig längs hela sidorna av fronten och även i botten på den. Vi ser även en blå lysdiod som visar hårddiskaktivitet och den passande texten HDD i anslutning till denna.

Ovanifrån och ned återfinns en power- och en resetknapp, samt ingång och utgång för ljud, två USB 2.0-portar och en Firewireport. En rolig detalj är att det som på bilden verkar vara en mörk ring runt powerknappen lyses upp i blått då datorn är igång. Personligen hade jag kanske hellre sett vita lysdioder för ström och hårddiskaktivitet men det är en smal sak att själv ordna.

Som jag tidigare nämnt finns det två luckor för att dölja CD/DVD-enheter och på bilden ovan syns de bättre. De är fjäderbelastade och fungerar riktigt bra i praktiken.

Antec profilerar P150 som ”quiet white” och vad passar då bättre än ett par vita gummifötter för att dämpa vibrationer, det är vad jag kallar detaljarbete! Den enda nackdelen med fötterna är det faktum att det är mycket svårt att släpa chassit på ett golv, det har helt enkelt för mycket fäste.

Innan vi tittar in i chassit så vill jag visa ytterligare en detalj som bidrar till helheten. Tumskruvarna för att plocka loss den ena chassisidan är fjäderbelastade och dessutom fast monterade i plåten. De går på så sätt inte att tappa bort vilket är helt perfekt. Jag vet inte med er, men för mig händer det då för jämnan att skruvar försvinner och det är nu ett minne blott. Att den andra sidan däremot sitter på plats med vanliga skruvar är lite snålt. Det finns gånger då man även vill öppna den andra sidan, speciellt i fallet P150 men nu måste alltså stjärnmejseln fram i alla fall.