Överklockning

AMD A-3850 är ingen upplåst processor, något som gör att alla frekvenshöjningar måste ske genom en ökning av referensnivån. Det har som följd att även frekvenserna för bland annat minne, PCI Express och SATA följer med, något som kan orsaka problem då dessa hamnar utanför respektive specifikationer.

En metod att gå runt bekymret är att använda olika delningsnivåer för alla berörda frekvenser, vilket fungerat bra i alla tider för icke upplåsta processorer. Med AMD A-3850 saknas dock en betydande del av dessa inställningar för samtliga tre testmoderkort, något som kraftigt begränsar vilka frekvenshöjningar som kan göras.

Första ronden

Trots att John Blund bestämt bultar på dörren och klockan närmar sig midnatt hinner redaktionen med lite snabba överklockningsförsök. Vi sätter spänningen till 1,45 V (1,3875 V original) och ser hur högt frekvenserna kan tryckas upp för CPU samt GPU.

oc.png

Efter minimalt med finlir, rejäla stabilitetsproblem med moderkorten och basfrekvensen uppressad till 120 MHz landar processorn klockfrekvens på 3 480 MHz med den integrerade grafikkretsen på 720 MHz. Det innebär en teoretisk prestandaökning på runt 20 procent.

Med mer tid, stabilare UEFI för moderkorten och ytterligare finputs av inställningarna kan AMD A-3850 säkerligen tryckas upp ytterligare några megahertz.

Andra ronden

Efter ett par timmar med huvudet på kudden och minimalt med blod i koffeinomloppet är det betydligt roligare resultat som uppvisas. Spänningen är åter 1,45 V, just SweClockers exemplar av A8-3850 verkar svara mycket dåligt på nivåer runt 1,50 V och högre.

oc2.png

Efter lite pill med multiplar landar vi på 140 MHz referensfrekvens med processorn rullandes i 3 640 MHz. I samma scenario ligger grafikprocessorn på hela 840 MHz, 40 procent över standardfrekvensen. Nordbryggan landar på på 915 MHz med DDR3-minnet på 1 862 MHz.

Med referensfrekvensen uppskruvad ytterligare några steg börjar processortunga mjukvarar som Cinebench att bråka, något vi inte kan få bukt med genom rimliga spänningsökningar. Vi får därför anse att just SweClockers exemplar av AMD A8-3850 når sin gräns strax över 3 600 MHz.