Slutsats

Sandy-Bridge-E-straight-SHR.jpg

Intels nya prestandaplattform Sandy Bridge-E har anlänt och med det hittills oöverträffad prestanda i konsumentklassen. Inte helt oväntat presterar nykomlingarna bäst i flertrådade applikationer där sex kärnor och Hyperthreading kan komma till sin rätt. I kombination med skyhög minnesbandbredd och bättre prestanda per watt än någonsin tidigare är plattformen troligtvis någonting att räkna med för en lång tid framöver.

Med det sagt är inte Sandy Bridge-E en plattform för alla. För den som först och främst använder datorn till spel är prestandan i många fall identisk med den avsevärt billigare Sandy Bridge. Det är först när alla sex kärnor kan vara med och påverka som nykomlingen sticker iväg i raketfart och gör skäl för pengarna.

Det finns ytterligare en punkt som är värd att ta upp. Styrkretsen X79 är på många sätt och vis identisk med P67/Z68 för Sandy Bridge, vilket bland annat innebär en total avsaknad av USB 3.0 och endast två SATA 6,0 Gbps.

Moderkortstillverkarna kan visserligen lägga till fler anslutningar med externa kretsar, men detta känns inte som en bra lösning när vi närmar oss 2012. Med tanke på att det handlar om den dyraste plattformen på konsumentmarknaden borde Intel även tagit fram en uppdaterad styrkrets.

Sammanfattningsvis är Intel Sandy Bridge-E den naturliga efterträdaren till Bloomfield/Gulftown. Det är långt ifrån en billig lösning, men för pengarna ges hittills oöverträffad prestanda i klassen. Den som är på jakt efter en ny arbetsstation i den högre skolan kommer inte att bli besviken över Intels senaste värstingprocessor.

Intel Core i7 3960X

IMG_7394.jpg

Intels nya flaggskepp Core i7 3960X ger visserligen skryträttigheter, men det går faktiskt inte att rekommendera modellen till någon som har den minsta tanke på plånboken. Den lilla prestanda som levereras tack vare högre klockfrekvens och något mer cachminne motiverar knappast en nära nog dubbelt så hög prislapp i jämförelse med 3930K.

Fördelar:

  • Världens snabbaste x86-processor i konsumentklassen

  • Skyhög prestanda i flertrådade applikationer

  • God överklockningspotential

  • Hög prestanda per watt

Nackdelar:

  • Löjeväckande hög prislapp

  • X79 saknar USB 3.0, endast två SATA 6,0 Gbps

Lägsta pris:

Intel Core i7 3930K

IMG_7394.jpg

För den som tänker satsa på Sandy Bridge-E är det Core i7 3930K som är det självklara valet i dagsläget. Modellen presterar nästan lika bra som 3960X men kostar 4 000 kronor mindre. Att kalla den prisvärd är kanske att ta i, men det går inte att hitta någon snabbare processor i klassen.

Fördelar:

  • Skyhög prestanda i flertrådade applikationer

  • God överklockningspotential

  • Hög prestanda per watt

Nackdelar:

  • X79 saknar USB 3.0, endast två SATA 6,0 Gbps

Lägsta pris: