Test: Deus Ex: Human Revolution

dxhr.jpg

Egenskap

Värde

Titel

Deus Ex: Human Revolution

Utvecklare

Eidos Montreal

Genre

Action RPG

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2011-08-26

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 2 Ghz eller motsvarande

  • Grafikkort ur Radeon 2000/Geforce 8000-serien

  • 1 GB RAM

För den tredje upplagan av Deus Ex var det Eidos Montreal som fick ta över facklan från den numera nerlagda utvecklaren Ion Storm. Human Revolution utspelar sig innan de föregående titlarna i serien och kretsar kring den cybernetiskt modifierade agenten Adam Jensen. PC-versionen av spelet har begåvats med DirectX 11-stöd vilket ger den ett grafiskt övertag i jämförelse med sina konsolditon.

För SweClockers test används en rälssekvens tidigt i spelet där huvudkaraktären vandrar genom ett laboratorium, och bildfrekvensen snappas upp med Fraps. Trots förhållandevis händesefattig miljö svettas grafikkretsarna rejält, och testet bjuder på full belastning även för de flesta SLI- och CF-konfigurationer. Nämnvärt är att både FXAA och MLAA har testats, och båda tillverkarna uppvisar identiska eller bättre siffror med FXAA.

Det är svårt att inte bli imponerad när resultaten trillar in från den senaste inkarnationen av Deus Ex. Radeon HD 7970 presterar alldeles utomordentligt och landar på samma nivå som Radeon HD 6990 med konfigurationer som Radeon HD 6950 i Crossfire samt Geforce GTX 560 Ti i SLI bakom sig. I jämförelse med Nvidias Geforce GTX 580 plockar AMD:s nykomling ut en prestandafördel på cirka 40 procent.

För Crossfire uppvisas en skalning på cirka 40 procent, vilket tydligt pekar mot att annat än grafikkortet står för begränsningen. Dubbla Radeon HD 7970 är helt enkelt onödigt mycket GPU-kraft för upplösningen 1920x1080 pixlar.

Det börjar stå klart att Radeon HD 7970 kan hantera höga upplösningar med bravur och Deus Ex: Human Revolution är inget undantag. AMD:s nya flaggskepp kan här springa om Radeon HD 6990 samtidigt som det ligger läskigt nära både Radeon HD 6970 i Crossfire samt Geforce GTX 590. Avståndet till Geforce GTX 580 ökar även det och Radeon HD 7970 kan glädja sig åt en prestandafördel på cirka 50 procent.

Även i den högre upplösningen är Crossfire-skalningen tveksam, med resultat runt 60 procent. Uppenbart finns här optimeringar att göra på drivrutinssidan.