Slutsats

Sjunkande priser på SSD-lagring innebär att även rymligare modeller är inom räckhåll för datorbyggare som är beredd att spendera några kronor extra. Den snabba utvecklingen av nya modeller är dock inte problemfri och under fjolåret inkom en mängd rapporter om buggig mjukvara, bristande support och udda fel.

IMG_9091.jpg

Allra värst drabbade är SSD-enheter med styrkretsar från Sandforce, men det finns även gott om exempel på fel och brister i lagringsenheter från andra tillverkare. Av allt att döma har dock de värsta problemen rättats till. Det är däremot en god idé att hålla ett extra öga på nyhetsflödet för att ta del av uppdateringarna inom området.

Med det sagt är det en mycket kompetent samling SSD-enheter som hittat till SweClockers testlabb. Alla modeller har styrkor och svagheter, vilket gör bedömningen svårare än någonsin. Detta är givetvis en mycket positiv utveckling.

Corsair Performance Pro – 256 GB

IMG_9075.jpg

Corsair satsar på en beprövad styrkrets från Marvell som parats ihop med moderna Toggle NAND i 24 nanometer signerade Toshiba. Detta visade sig vara en bra kombination i Plextor M3 Pro och det blir knappast sämre i Corsair Performance Pro.

Även om siffrorna inte alltid huserar i det absoluta toppskiktet ger Corsairs enhet stabila resultat genom samtliga tester. Enheten hanterar svårkomprimerad data lika bra som lättkomprimerade filer och visar styrka vid slumpmässiga skrivningar.

Sammantaget är Corsair Performance Pro en kompetent modell som åter visar att Marvells åldrande styrkrets är långt ifrån uträknad. Prislappen på cirka 3 100 kronor känns dock i högsta laget eftersom konkurrerande modeller som Intel 520 och Crucial M4 ofta har ett lägre pris per gigabyte.

En välbeprövad styrkrets och stabil prestandakurva gör Corsair Performance Pro till ett säkert val för entusiasten.

Fördelar:

 • Mycket bra prestanda

 • Bibehållen prestanda efter hård belastning

 • Beprövad styrkrets

Nackdelar:

 • Slåss inte i toppskiktet

 • Prislappen i högsta laget

Cirkapris vid publicering: 3 100 kronor
Lägsta pris:

Intel 520 – 240 GB

IMG_9077.jpg

Som tidigare konstaterat använder Intel en styrkrets från Sandforce i den omtalade 520-serien. Det innebär både styrkor och svagheter, men framförallt att prestandan med lättkomprimerad data är det stora trumfkortet.

Jämfört med lillebror på 120 GB syns dock prestandafördelarna först vid hanteringen av svårkomprimerade filer, mycket tack vare fler minneskretsar (läs datakanaler). Det innebär ett prestandalyft som inte har några problem att stå sig i konkurrensen. Hastighetsminskningen efter hård belastning kvarstår dock och är ett återkommande problem för samtliga enheter med Sandforce.

Med facit i hand är Intel 520 (240 GB) en enhet som utmanar i den absoluta toppklassen. Intels skräddarsydda mjukvara sägs även vara fri från de vanliga Sandforce-relaterade buggarna, vilket givetvis är en stor guldstjärna i kanten.

Hög prestanda och egen mjukvara gör Intel 520 till en av de bästa modellerna med Sandforce-krets.

Fördelar:

 • Mycket bra prestanda

 • Egen mjukvara (firmware)

Nackdelar:

 • Tappar prestanda med svårkomprimerad data

 • Prestandabortfall efter hård belastning

Cirkapris vid publicering: 2 800 kronor
Lägsta pris:

OCZ Vertex 4 – 256 GB, 512 GB

IMG_9079.jpg

OCZ tar steget över till Indlinx och den alldeles nya styrkretsen Everest 2. Vertex 4 med 256 och 512 GB lagringsutrymme presterar mycket bra genom samtliga delmoment och tappar inte hastighet när datatyperna ändras. Särskilt mycket imponerar resultaten med långa ködjup, där andra enheter hamnar på efterkälken.

Brasklappen är medelstora filer och lägre ködjup, vilket till viss del illustreras av kopieringstesterna och överföringarna vid 512 KB. Här hamnar OCZ Vertex 4 en bit efter toppskiktet vilket givetvis påverkar helhetsintrycket. Noterbart är också att Everest 2 är en helt ny styrkrets och således ett obeprövat val i klassen.

Summa summarum är OCZ Vertex 4 en spelare som tar plats i toppskikten. Ny mjukvara ska finnas ute i slutet av april och här kan det finnas ännu fler godbitar att hämta. Den som vågar chansa på Indilinx Everest 2 kan se fram emot prestanda i den yttersta toppklassen.

OCZ Vertex 4 utmanar konkurrenterna på alla plan med i många fall klassledande prestanda.

Fördelar:

 • Mycket bra prestanda

 • Extremt stark vid långa ködjup

 • Bibehållen prestanda efter hård belastning

Nackdelar:

 • Visst prestandatapp vid små filer och kort kö

 • Otestad styrkrets

Cirkapris vid publicering (256 GB): 3 100 kronor
Lägsta pris (256 GB):
Rekommenderat pris (512 GB): cirka 6 000 kronor

Samsung 830 – 256 GB

IMG_9074.jpg

Samsung förbättrar stadigt företagets egna SSD-lösningar, med fokus delat på tillförlitlighet och prestanda. Med 830-serien och den uppdaterade kontrollkretsen nås en ny milstolpe, där Samsung är med och slåss på allvar även i de högre prestandaklasserna.

Precis som för tidigare testade lillebror på 128 GB är siffrona bäst vid läsning, där enheten presterar bra oavsett datatyp. När datan ska skrivas är nivån visserligen högre jämfört med den mindre modellen, men när ködjupet ökar minskar samtidigt prestandan och enheten faller i tabellerna.

Sammantaget är Samsung 830 som tidigare konstaterat ett stort steg framåt för företaget, och serien har redan fått rykte om sig att vara stabila arbetshästar till en bra prislapp för den som vill undvika Sandforce svagheter. Vi hade dock gärna sett ytterligare prestandafördelar med den större modellen, samt aningen mer styrka vid ordentliga ködjup.

Samsung 830 256 GB kombinerar bra prestanda och stabil drift med en attraktiv prislapp.

Fördelar:

 • Bra prestanda

 • Jämförelsevis lågt gigabytepris

 • Bibehållen prestanda efter hård belastning

Nackdelar:

 • Tveksam prestanda vid små skrivningar

 • Slåss inte i toppskiktet

Cirkapris vid publicering: 2 700 kronor
Lägsta pris: