Test: Stalker: Call of Pripyat

stalker.jpg

Egenskap

Värde

Titel

Stalker: Call of Pripyat

Utvecklare

GSC Gameworld

Genre

FPS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2010-02-05

Systemkrav

  • Intel Pentium 4 2 Ghz eller motsvarande

  • Grafikkort (128 MB) ur Radeon 9000/Geforce 5000-serien

  • 512 MB RAM

Call of Pripyat är den tredje delen i GSC Gameworlds postapokalyptiska Stalker-serie. Ännu en gång gäller det att panga sig igenom den radioaktiva zonen i Tjernobyl och gå på sightseeing i spökstaden Pripyat. I grunden står grafikmotorn X-Ray som i den senaste versionen har stöd för DirectX 11-finesser som tesselering.

Här används en testsvit från spelutvecklarna själva där resultatet tas från det fjärde och tyngsta deltestet. Detaljnivån skruvas upp till "Ultra" med HDAO, tesselering och fyra gångers kantutjämning.

De radioaktiva resultaten från Call of Pripyat visar att det är ytterst jämnt mellan Geforce GTX 670 och motståndaren Radeon HD 7970. Siffrorna är tillräckligt lika för att kalla kampen för oavgjord i denna omgång. Detsamma kan inte sägas om SLI och Crossfire-resultaten där AMD:s förbättrade skalning sätter käppar i hjulen på Nvidias nykomling som halkar efter något.

Med sina avsevärt högre klockfrekvenser klättrar både Asus och Zotac-kortet en bit högre upp i tabellen än Nvidias referensmodell. Bägge modellerna presterar marginellt bättre än det dyrare Geforce GTX 680.

Med upplösningen uppskruvad är fältet i princip oförändrat. Geforce GTX 670 ligger precis bakom Radeon HD 7970 med minsta möjliga marginal. Den något sämre SLI-skalningen i jämförelse med Crossfire gör att Radeon HD 7970 återigen kan ta en betryggande vinst när flera kort kopplas ihop.

Vi ser även goda prestandasiffror visas upp från de fabriksöverklockade korten. Asus och Zotacs modeller tar sig utan några större problem förbi Geforce GTX 670.