Slutsats

IMG_9583.jpg

Det är inte helt lätt att bedöma tangentbord på ett helt objektivt sätt då personliga preferenser alltid kommer att påverka utfallet till en viss del. Som alltid när det gäller modeller med mekaniska brytare anser vi att dessa bör prövas på i butik innan köp då det skiljer otroligt mycket mellan de olika varianterna.

Med detta sagt tycker vi att Azios Levetron Mech 5 är en intressant modell som tar en rad unika funktioner till den annars ganska tråkiga tangentbordsmarknaden. Man ska belöna nytänkande och det är alltid kul att se finurliga finesser som det löstagbara numeriska tangentbordet samt räls-systemet för makroknapparna. Att det dessutom rör sig om en spillsäker och gedigen konstruktion får ses som en trevlig bonus.

Konkurrensen i prisklassen är dock enorm och tyvärr räcker inte Levetron Mech 5 hela vägen fram för att vinna våra hjärtan. Vi kommer inte riktigt överens med modellens ergonomi, där det permanenta handlovsstödet är alldeles för litet för att stödja upp våra handleder ordentligt. Vidare har Mech 5 problem med "ghosting" där vi i många fall stöter på scenarion där endast fyra till fem knapptryckningar kan registreras samtidigt, något som är under all kritik för en modell i den här klassen.

Faktumet att en rad tillverkare även erbjuder möjligheten att välja valfria brytare till sina modeller sätter även det käppar i hjulen för Azios tangentbord som endast kan fås med svarta Cherry-brytare. I slutändan anser vi helt enkelt att det finns bättre alternativ än Levetron Mech 5 i prisklassen runt tusen kronor.

Fördelar:

  • Gedigen och spillsäker konstruktion

  • Löstagbart numeriskt tangentbord

Nackdelar:

  • Problem med "ghosting"

  • Litet och icke löstagbart handlovsstöd

  • Inget inbyggt minne för makron

  • Inte mekaniska brytare på makromodulen

  • Kommer endast med svarta Cherry-brytare

Pris vid publicering: 995 kr