Taiwanesiska Cooler Master räknas definitivt som en av världens största tillverkare av datorchassin. Under namnet CM Storm saluför företaget produkter riktade mot gamers, där bland annat möss, tangentbord, headsets och inte minst chassin ingår i det växande sortimentet. Senast ut från fabrikerna är chassit Stryker, en modell riktad mot LAN-åkande entusiaster med höga expansionskrav.

image_257.jpg
image_254.jpg
image_255.jpg
image_260.jpg
image_258.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

250 x 606 x 579 mm

Vikt

13,7 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

9 st.

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

13 st. (varav 8 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

1 st. 200/2 st. 140/120 mm, 1 st. 140/120 mm, 2 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 200 mm, 1 st. 140 mm, 2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

9+1 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud, 2,5" SATA-hotswap

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

CM Storm Stryker bygger i mångt och mycket på den tidigare modellen Trooper, där skillnaderna är estetiska i form av färgval samt fönster i chassisidan. Det rör sig om ett rejält chassi i fulltowerstorlek med måtten 250 x 606 x 579 mm, där designfokusen ligger på gamers och entusiaster som gärna tar med sig datorn på exempelvis LAN-evenemang. Förutom ett utsvävat yttre är ett av modellens paradnummer ett rejält och gummerat handtag som gör det lätt att bära runt chassit.

Strykers framsida täcks av nio stycken perforerade 5,25"-platser varav tre är lediga i grundutförande. Resten tas upp av burar för interna lagringsplatser, men kan vid behov byggas om till ytterligare 5,25"-platser på kostnad av internt lagringsutrymme. Längst ner syns en lucka bakom vilken en förvaringslåda finns tillgänglig för exempelvis skruvar och värdesaker. Vidare bjuds det på anslutningar i form av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar, två in- och utgångar för ljud samt hotswap för en 2,5"-enheter.

image_256.jpg
image_263.jpg
image_264.jpg

Väl på insidan finns det gott om utrymme för högpresterande hårdvara. Däribland moderkort upp till formfaktorn XL-ATX samt långa grafikkort med en maximal längd på 322 mm. Det finns gott om genomdragningshål till moderkortsplåtens baksida för kabeldragning samtidigt som en utbuktning i sidopanelen ger ytterligare utrymme att skuffa undan allt trassel. På lagringsfronten syns plats för åtta stycken 3,5"- eller 2,5"-enheter i två roterbara burar. Ytterligare fyra 2,5"-platser finns att tillgå i en separat bur som sitter monterad i chassits botten.

Ventilationsmöjligheterna i Stryker är relativt goda och från fabrik har Cooler Master monterat en 200 mm-, en 140 mm- samt två 120 mm-fläktar. Samtliga av dessa är kopplade till chassits inbyggda fläktkontroller som både kan styra fläktarnas hastighet i fem steg och belysningen på de som har detta. Den som önskar att installera vattenkylning kan montera en 240 mm-radiator i toppen, en 240 mm-radiator i botten (om lagringsburen och förvaringslådan monteras bort) samt en 140/120 mm-radiator i bakkant. Samtliga insug samt öppningen i toppen är bestyckade med avtagbara fläktfilter.

Testresultat och sammanfattning

Där många kan tänkas döma ut Stryker som en leksakschassi på grund av sitt utsvävande utseende, kan detta inte vara längre från sanningen. Cooler Master har verkligen inte sparat på krutet och serverar ett chassi med en otroligt hög kvalitetskänsla, där även plastpanelerna på utsidan känns påkostade. Monteringen av komponenter var praktiskt taget en barnlek, med passform i toppklass, extremt gott om utrymme samt genomtänkta lösningar för kabeldragning.

Vidare bjuder Stryker på en del trevliga finesser som det robusta bärhandtaget, den gömda förvaringslådan i fronten samt företagets Stormguard som hindrar klåfingriga besökare från att stjäla ens kringutrustning. Ventilationsmöjligheterna i chassit är dessutom väldigt flexibla, med mängder av fläktplatser och utrymme för åtminstone två stora radiatorer.

En stor tumme upp går även till den inbyggda fläktkontrollern som med ett par enkla knapptryck styr upp till fyra stycken fläktar. De medföljande modellerna har ett relativt lågt maximalt varvtal, och med tanke på att det finns inbyggd styrning av dessa i chassit hade det inte skadat med lite mer flås för de som behöver det.

Sammanfattningsvis har CM Storm Stryker varit en oväntat trevlig bekantskap. Modellen må ha ett säreget utseende som passar långt ifrån alla, men det bjuder verkligen på en byggupplevelse av rang, men hög kvalitetskänsla och mycket goda expansionsmöjligheter. Chassit går i dagsläget loss på relativt saftiga 1 300 kr, vilket vi egentligen tycker är någon hundralapp för mycket. Är man beredd att punga ut en extra slant anser vi dock att Stryker är ett alldeles utmärkt chassi.

Hög byggkvalitet, ett expansivt inre och unika finesser gör CM Storm Stryker till ett utmärkt chassi.

Fördelar:

  • Hög byggkvalitet och finish

  • Rymligt och goda expansionsmöjligheter

  • Flexibel ventilation

  • Inbyggd fläktkontroller

  • Kul och unika finesser

Nackdelar:

  • Onödigt lågvarviga fläktar

  • Högt pris

Pris vid publicering: 1 350 kr
Lägsta pris: