Betraktningsvinkel, uniformitet och latens

IPS-paneler brukar innebära utmärkta betraktningsvinklar och U2713HM är inget undantag. Sidledes med 30 graders vinkel är effekten minimal. En gnutta ljusare (gamma på 2.12 istället för 2.15) och marginellt blåare. Vi tappar endast 5 procent av ljusflödet men svartnivån följer med så kontrastintrycket är intakt. Mycket bra!

Vinklar vi däremot 45 grader åt sidan är effekten större. Kraftigt uppljusad bild, sämre ljusstyrka och tydligt blåskiftning. Kontrastförhållandet är nere på 400:1.
Vinklad framåt 30 grader är effekten större. Mörka nyanser ljusas upp och vi får en lätt blåskiftning i mörka och ljusa nyanser. Kontrastförhållandet sjunker drastiskt på grund av den uppljusade svärtan och ligger kring 400:1.

Kombinerar vi både sidledes och höjdledes, att du står upp till sidan om skärmen, tänk kollegan som står bredvid och tittar över din axel, är effekten drastisk. Bottensvärtan upplevs gulröd och kontrastförhållandet är nere på 100:1. Med andra ord: ska du visa något för kollegan, dra genast fram en stol!

Flimmer och eftersläpning

I fråga om flimmer förekommer pulsviddsmodulerad reglering av ljusstyrkan på LED-belysningen som skapar flimmer. Hos Dell U2713HM förekom inget sådant påvisbart flimmer när vi rglerade ljusflödet, vare sig synligt flimmer eller mätbart flimmer under 100 Hz med Klein K10A.

I fråga om eftersläpningar fanns det få problem överhuvudtaget. Ingen LCD är perfekt, det går alltid att leta efter milda fenomen som mörka skuggor efter rörelser med testbilder. Men inget som syntes vid sådana saker som att rulla text eller flytta grafik över skärmen. Det finns inga reglage för overdrive eller liknande.

Rent subjektivt ansåg jag U2713HM vara en mycket behaglig och för ögonen lugn skärm när ljusstyrkan anpassats efter rummet.

Uniformitet

Det finns alltid stora exemplarskillnader så denna observation ska ses som just en observation, inte en sanning om alla U2713HM. Testexemplaret har helt klart ett ljusare nedre vänstra hörn och en del kantblödning i övre högre delen. Detta var på en störande nivå för dig som arbetar med grafik eller foto. Har du heltäckande nyans över ytan var nedre vänstra hörnet uppljusat och något mer gulröd.

Tyvärr är sådana här saker både individuella för varje exemplar och ett generellt problem med LCD-skärmar. Långt ifrån alla U2713HM tycks visa upp samma karaktär men det gäller att ha tur i exemplarlotteriet. Vill du slippa den här typen av avvikelse över ytan behöver du välja en produkt med någon form av åtgärd mot bristande uniformitet. Det brukar innebära betydligt dyrare skärmar riktade till yrkesanvändare inom grafik och foto.

U2713HM_uniformitet.jpg

Så här avviker testexemplaret när den visar svart och nedre vänstra hörnet har en tydlig avvikelse. Det horisontella bandet kommer från testbilden och är en svag två procent grå nyans som avslöjar ifall skärmen har problem med nivåhantering (vilket U2713HM inte har). Observera att sådana här bilder aldrig kan användas för att jämföra intryck av djupsvärta.