Test: Skärmen

Som tidigare nämnt lanserade Samsung 9-serien för snart ett år sedan. Då hade 13,3-tumsmodellen en 1 600 x 900 pixel-upplösning med PLS-panel, Samsungs motsvarighet till IPS. Den upphottade modellen på SweClockers testbänk använder fortfarande samma paneltyp men med den högre upplösningen 1080p.

Vi möts av relativt hög pixeldensitet, men skillnaden mot Acer Iconia Tab W700 är noterbar när de jämförs sida vid sida. På det stora hela är det dock bra och klart bättre än branschstandard 1 366 x 768. Enda gången upplösningen blir ett reellt problem och irriterande för ögonen är vid läsning av dokument samt E-böcker under längre period. Detta är dock högst individuellt och funkar säkert bra för vissa användare.

Som standard är datorn inställd på 125 procent uppskalning för skrivbordet i Windows 8, vilket har sin för- och nackdelar. Redaktionen vidhåller rekommendationen att behålla denna inställning då objekt blir små och text svårläst utan den. För den skarpsynt kan dock 100 procent, det vill säga standard, vara värt att testa.

Samsung Series 9-7.jpg

Pekskärmar är på modet med datorer innehållande Windows 8, men så är inte fallet här. Undertecknad har vid ett flertal tillfällen omedvetet petat på skärmen, föga förvånande utan resultat. Utan pekfunktion möjliggörs ett matt reflexfilter, vilket i det här fallet tar bort den större delen av reflektionerna.

Skärmmätningar

Ljusstyrkan är specificerad till 300 cd/m2 men uppgår till 339 cd/m2 enligt vår mätningar, vilket kan bero på exemplarvariation, att Samsung underspecificerat datorn eller en kombination av de båda. Värdet är lägre än tidigare testade enheter, men det matta reflexfiltret gör den till ett bättre alternativ än tidigare kandidater för användning utomhus och i ljusa miljöer.

Värt att notera är 9-serien med 1 600 x 900-upplösning specificerad till 400 cd/m2, vilket innebär att den nyare modellen gått ner med 100 cd/m2. Bra att veta för den som planerar att uppgradera från den tidigare modellen eller är i behov riktigt hög ljusstyrka.

Svärtan är låg i förhållande till ljusstyrkan, med direkt resultat att färgen svart representeras som just svart och inte har en gråaktig ton.

Kontrastförhållandet är "avståndet" mellan den ljusaste (vit) och mörkaste (svart) färgen en skärm kan producera. Det här har representerats ovan i form av ljusstyrka och svärta. Kontrastförhållandet 930:1 är i linje med vad bra IPS-paneler brukar ligga på, eller i det här fallet PLS.

Färgavvikelsen i skärmen har ett lågt genomsnittsvärde på 1,02. Det här syns även vid närmare inspektion av de individuella färgerna, där endast en nyans av blågrönt sticker ut från resten.

Screenshot (22).png

Skärmens uniformitet är något ojämn i dess nedre mitt och mot nedre vänstra sidan, det ligger dock på en acceptabel nivå. Det finns även upphov till lite ljusläckage längs skärmens kanter, detta uppenbaras dock enbart när vi tittar på en helsvart bild och vid maximal ljusstyrka. I övriga lägen är det ett icke-problem och någonting redaktionen inte märkt av under tiden med datorn.