Kontrast, ljus och fler bildlägen

Asus MX279H kommer med ytterligare bildlägen som "Game", "Scenery" med flera. Dessa bildlägen bör ignoreras då är så pass mycket sämre än "Standard" att de gränsar till oanvändbara. Orsaken är att bilden posteriserar kraftigt och endast kan återge en begränsad mängd nyanser. Bandningar uppstår och färgchattering där bilderna graderar i ton. Dessa bandningar är så tydliga att till och med Windows standardbakgrund får ett blockigt intryck.

asus_mx279h_posterisering_korr.jpg

Håller vi oss till "Standard" mäter skärmen ett högt kontrastförhållande för on/off-kontrast med 1185:1, vilket är högt för IPS-paneler. Simultankontrast när skärmen visar både vitt och svart samtidigt är lägre, strax under 1000:1, vilket ändå är ett bra värde och i regel på de nivåer våra ögon kan tillgodogöra sig när bakgrundsbelysningen är anpassad för rummets ljusnivå. Det största hindret mot en bra kontrastupplevelse är rummet.

Skärmen maxar sin ljusstyrka vid 300 cd/m2 med "Brightness"-reglaget på 100. Detta är något högre än specifikationen på 250 cd/m2 och kan mycket väl bero på exemplarvariationer. Drar vi ned till 40 hamnar vi på 120 cd/m2 för mer behaglig bild i en ljuskontrollerad miljö. "sRGB"-läget ligger 2/3-delar så högt som ”Standard”-läget och sänker ljusflödet med bibehållet kontrastförhållande. Men som skrivet bör "sRGB"-läget läget undvikas då det ändå försämrar tonkurvan och gör bilden för mörk.

I övrigt finns det inte mycket att justera eller påverka kring bilden. De övriga bildlägena ger fler reglage som "Skärpa" och liknande men dessa saknar praktisk användning. Framför allt ska du undvika den dynamiska kontrasten, "ASCR" som får belysningen att pumpa och ned.

asus_mx279h_user_menu.jpg

Det bästa är att hålla sig till "Standard"-läget som det levereras och anpassa ljusstyrkan efter omgivningen. Då kommer Asus Designo MX279H ge bäst förutsättningar när det blir dags att ta till mätutrustning.