Integrerad grafik: 3DMark 11, Cloud Gate och Fire Strike

För att sätta processorernas integrerade grafikdelar på prov hämtas en stor del av testerna och inställningarna från SweClockers testsvit för bärbara datorer. Det gör att resultatet i någon mån går att jämföra, vilket kan ge intressanta insikter om hur olika system står sig mot varandra.

Referensvärden hämtas dels från en uppsjö Intel-processorer, dels från konkurrenten AMD:s alternativ. Urvalet begränsas för enkelhetens skull till modeller med stöd för DirectX 11, vilket bland annat gör att HD Graphics 3000 i Sandy Bridge uteblir.

Först ut är en rad syntetiska tester från finska Futuremark. Åldrande 3DMark 11 får följa med som referens bakåt i tiden, samtidigt som färska 3DMark Cloud Gate och Fire Strike representerar det senaste från andra sidan Östersjön.

I det enkla läget "Entry", som i stort sett endast visar om processor klarar de mest basala kraven, har Haswell inga problem att hävda sig. Det handlar om ungefär dubbelt upp från Ivy Bridge och mer eller mindre jämbördigt med Radeon HD 7660D i AMD A10-5800K.

När upplösningen och detaljrikedomen skruvas upp ett snäpp minskar skillnaderna. Grafikprocessorn HD Graphics 4600 i Core i7-4770K är ungefär 30 procent snabbare än HD Graphics 4000 i föregångaren Core i7-3570K. Än en gång handlar drar Haswell jämnt med AMD A10-5800K "Trinity".

Det bör noteras att eftersom denna del av testet behandlar den integrerade grafikdelen fokuserar vi på grafiktesterna. Fysikpoängen är beroende av CPU-prestandan och påverkar därmed den slutliga totalpoängen.