Prestanda: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är det samma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel (IPC).

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör vi en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och annat.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå, vi modifierar inte nordbryggefrekvens, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Tack vare förhöjd IPC kan Haswell kliva ifrån Ivy Bridge även när den körs i samma klockfrekvens. Vid enkelttrådad rendering i Cinebench handlar det om 4–6 procent högre prestanda till de nya modellerna Core i7-4770K och Core i7-4670K.

Även i Lightroom syns något bättre prestanda till Haswells fördel. Core i7-4770K presterar här ungefär 5 procent bättre än föregångaren Core i7-3770K.

I Battlefield 3 är det som vanligt väldigt jämnt i den höga upplösningen, medan Haswell kan erbjuda en prestandafördel på 8 procent över Ivy Bridge i den låga.

I Hitman: Absolution presterar Core i7-4770K cirka 5 procent bättre än Core i7-3770K vid samma klockfrekvens. Core i5-4670K presterar identiskt med sin föregångare i Ivy Bridge-familjen.