Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö känns tämligen meningslöst. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc inför dessa mätningar. Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Ljudnivån i rummet vid mättillfället ligger på 34,5 dBA med temperaturen på stadiga 20 °C.

Både EVGA:s och Asus kylarlösningar ger utomordentligt bra temperaturer, både vid vila och under belastning. Faktum är att korten är svalare än samtliga GTX 770-modeller som passerat testlabbet, trots att de sistnämnda utvecklar mindre vämre.

Onödigt låga temperaturer på bekostnad av ljudnivå är dock inget att eftersträva, något som med facit i hand varken gäller EVGA eller Asus. Modellerna ger låga nivåer under både vila och belastning, med Asus variant som det tystare av de två. Glädjande nog lider inget av korten heller av notervärt spoltjut ("coil whine"), något som annars kan sätta käppar i hjulet för även den bästa av kylare.

Effektmässigt är det inga större konstigheter. Modellerna förbrukar mer ström än referensvarianten, men knappast på en överraskande hög nivå. Intressant är den lilla skillnaden mellan Asus och EVGA, trots att det sistnämnda presterar märkbart bättre direkt ur kartong.