Test: Skärmen

Sony Vaio Pro 13 bjuder inte på några större överraskningar, utan det handlar ännu en gång om en skärm i 13,3-tumsklassen med IPS-panel och 1080p-upplösning. Som vi gick igenom i ett tidigare avsnitt går datorn att konfigurera med och utan pekskärm, någonting som är både ovanligt och uppskattas av många.

Sonys dator kommer med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar och är således en i mängden av Ultrabook i 13,3-tumsklassen. Det här är en trend som blir allt vanligare bland Ultrabook i de högre prisklasserna och det är glädjande att tillverkarna rör sig bort från den föråldrade branschstandarden 1 366 x 768 pixlar.

Sony_Vaio_Pro_13-1.jpg

Redaktionens testexemplar kommer med pekskärm och det medför i vanlig ordning en blank yta, som har både sina för- och nackdelar. Precis som i vår recension av Asus UX31LA anser vi dessvärre att skärmen är blankare än mängden och således är mer mottaglig för reflektioner än andra pekskärmsutrustade datorer.

Som tidigare nämnt finns datorn även att köpa utan pekskärm och då får skärmen ett matt reflexfilter, vilket fungerar bättre för den som vet med sig att datorn kommer användas mycket i direkt solljus eller andra ljusa miljöer.

Skärmmätningar

Ljusstyrkan mäter in på 349 cd/m2 och är varken det bästa eller sämsta som passerat testlabbet. Med ljusstyrkan uppskruvad till max bör datorn gå att använda i de allra flesta situationerna, men på grund av den ovanligt blanka ytan kan det i vissa lägen bli problematiskt.

Skärmens kontrastförhållande är lågt i förhållande till tidigare testade enheter, men ligger fortfarande på en klart acceptabel nivå. Svärtan är således något hög och ger upphov till att svart kan uppfattas som aningen grå i kombination med hög ljusstyrka, men det här är ingenting de allra flesta kommer märka.

Även om datorn får ett lågt snittvärde i färgåtergivning ser inte alla färger ut att vara korrekta, i synnerhet grön avviker rent subjektivt. Det här är mest någonting som bör tas i beaktning av professionella användare och ingenting de flesta kommer märka av vid användning.

Uniformity_2.png

Uniformiteten är ovanligt jämn på skärmen och inga variationer syns i dess ljusfördelningen. Även mängden ljusläckage överraskar och är ingenting vi har märkt av under vår tid med datorn. Det krävs att vi sitter i ett mörkt rum, med en svart bild och ljusstyrkan uppskruvad till max för att överhuvudtaget kunna se en tillstymmelse av ljusläckage längs skärmens ramar.