Sammanfattning

Redan i maj pratade Asus om en ny generationen Zenbook, där företaget för första gången sedan introduktionen av UX31E tar steget att introducera en helt ny design. Zenbook UX301 kommer med allt som gjort ursprungsmodellerna populära och slagit huvudet på spiken när det kommer till att förbättra övriga egenskaper.

Asus_UX301-9.jpg

Den nya chassidesignen är verkligen någonting utöver det vanliga. Med aluminium, keramiskt glas och välkända Gorilla Glass stilfullt sammanvävt sticker det ut från mängden på den annars tråkiga datormarknaden. Gorilla Glass syns inte enbart till på skärmen, utan även skärmlocket. Det gör datorn mer resistent mot repor än om den vore i metall. Nackdelen är att det är mottagligt för fingeravtryck.

Datorn inmatningsanordningar kammar nästan hem full pott. Pekplattan är helt förskonad från friktion och har genomgående väl fungerande gester. Tangentbordet upplevs inte svampigt och till det hör tydlig återkoppling samt god slaglängd. I kombination med att skärmens bakdel lyfter upp datorn i bakkant levererar Zenbook UX301 en behaglig skrivupplevelse.

Även skärmen lever upp till förväntningarna med en riktigt hög skärpa tack vare upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmen gör oss inte heller besviken när vi tittar på färgåtergivning eller ljusstyrka, däremot gör dess blanka yta att den blir svåranvända i solljus. Den är dock fullt användbar i skuggan.

Asus_UX301-19.jpg
Asus_UX301-5.jpg

Vid köp ingår ett fodral och två adaptrar för Ethernet samt VGA.

När Asus ändå lanserar ett nytt flaggskepp slår de på stort med den snabbaste processorn Intel har att erbjuda för Ultrabook. Core i7-4558U är allt mellan 10–24 procent snabbare än en Core i7-4500U och slår jämna slag med Intels stationära Core i3-processorer eller A10-serien från AMD. Till detta hör 8 GB systemminne, två 256 GB SSD-enheter i RAID 0 och trådlöst nätverk 802.11ac.

Processorn och den högupplösta skärmen lämnar däremot avtryck på annat håll. Batteritiden är något lägre än andra Ultrabook i klassen, men det rör sig inte om några alarmerande nivåer. Vid långvarig belastning kan den slimmade datorn bli varm på sina platser, men behåller bra temperaturer nere vid handlovsstödet och pekplattan. Avslutningsvis har datorn genomgående låga ljudnivåer och är knappt hörbar förutom vid just belastning av processorn.

Asus Zenbook UX301 är utan tvivel en Ultrabook i världsklass, men smakar det så kostar det. Den testade konfigurationen har en prislapp på 19 990 kronor och är dessutom väldigt svår att uppgradera i efterhand. Den som är på jakt efter den i vårt tycke bästa datorn i klassen behöver dock inte leta längre.

Asus Zenbook UX301 är världens snabbaste Ultrabook – ett bygge utan kompromisser. Toppklass helt enkelt.

Fördelar:

  • Högupplöst och ljusstark skärm

  • God byggkvalitet och slimmade mått

  • Högpresterande processor och SSD

  • Pekplatta med väl fungerande gester

  • Superbt tangentbord

  • Bra batteritid i klassen

  • Låg ljudnivå

Nackdelar:

  • Mycket blank skärm

  • Varm vid belastning

  • Begränsade expansionsmöjligheter

  • Priset

Pris vid publicering: 12 990 kronor och uppåt beroende på konfiguration, 19 990 kronor i det testade utförandet.