Test: Rendering och GPGPU

Att få grepp beräkningsprestanda är inte helt lätt, då användare som verkligen jobbar med GPGPU oftast har specialskrivna och svårtestade mjukvaror. Tillämpningarna för vanliga användare är förhållandevis få, där dessutom kompatibilitetsproblem mellan tillverkarna ytterligare försvårar direkta jämförelser.

SweClockers har samlat ett antal syntetiska och mer verklighetsbaserade mjukvaror för att sätta grafikkorten på prov. Observera att resultaten får tas för vad de är – en samling siffror för specifika program, ingen global sanning. Med mer optimerade mjukvaror och bättre drivrutiner kan mycket hända.

Officiella testprogrammet för populära Folding@home bjuder inte på några större överraskningar. Radeon R9 280X landar marginellt över HD 7970 GHz Edition, med avstånd både upp till Geforce GTX 780 och ned till GTX 580.

Även i raytrace-testet från Compubench CL är det R9 280X som drar det längsta strået, före föregångaren Radeon HD 7970 GHz Edition. Resultatet är konsekvent, och tyder på att AMD optimerat antingen i hårdvaran eller i drivrutinerna knutet till de nya korten.

I Civilization V tar AMD-korten hem toppen, men marginalerna ned till Geforce GTX Titan och GTX 780 är knappast enorma. Föregångaren Radeon HD 7970 GHz Edition utpresterar R9 280X med en minimal marginal.