Turbo240 – så fungerar det

Det som gör Eizo FG2421 unik är att den kan arbeta i 240 Hz. Hertz-tal brukar skapa en mängd förvirring och missuppfattningar, mycket på grund Hertz endast är ett mått på frekvens – periodiska förändringar. Det mesta i världen kan beskrivas i Hertz och därför blandas helt olika saker ihop i en hopplös smet. Ett gäng skurkar är tv-tillverkarna som slänger ur sig Hertz-siffror huller om buller.

Eizo_FG2421_front_framifran.jpg

En LCD-panel byggs av flytande kristaller som vrider sig likt persienner för att släppa igenom eller blockera ljus. Kristallerna har en naturlig tröghet och vridningen sker inte ögonblickligen, utan de behåller sin position tills de ändras. Detta är vad som ger panelen en responstid. Bilden dröjer kvar en i en övergångsfas vilket skapar en eftersläpning i rörelser. Men genom att reglera dels spänningen, som reglerar vridningen, och dels frekvensen med hur ofta kristallernas vrider sig, kan responstiden sänkas. Övergångsfasen kortas ned.

På detta kommer också att öga och hjärna har en tendens att låta en bild dröja kvar – det mänskliga ögat har en naturligt inbyggt eftersläppningseffekt. Hur stor denna är tvistas det ofta om, men alla är rörande överens om att ifall vi får se bildföljden levererad med ett kort ögonblick av nedsläckning, likt en slutare, skapas inte samma upplevelse av kvardröjande bild.

Fortfarande 120 bilder i sekunden

Eizo FG2421 kan ta emot signaler i 120 Hz och återge dem med en frekvens av 240 Hz. Detta är inget nytt, utan tv-apparater har haft den förmågan i flera år. Eizo FG2421 arbetar dock inte med interpolering av bildrutor, utan det rör sig fortfarande maximalt 120 bildrutor i sekunden. Så långt vi kan läsa mellan raderna i handboken och observera är det vid 120 Hz-signal det ger synbar effekt.

Interpolering av bildrutor vilket skapar "extra flyt" eller "dokusåpa-effekt" på tv-apparater skulle inte vara önskvärt för spel, då det kräver processtid som drastiskt riskerar öka input lag, men också lägger till artefakter. Som att hårkorset flyter runt en aning eller ändrar form efter vad som är i bakgrunden. För att ta ett exempel är det vad som händer när du spelar på en tv med interpolering aktiverat.

Black Frame Insertion

Vad är då poängen med återge 120 bilder i sekunden i 240 Hz? Det är hur panelen regleras och Eizo FG2421 använder Black Frame Insertion. Samtidigt som kristallerna vrider sig för att blockera ljus, släcks lysdioderna ned. När panelen regleras med en högre frekvens minskar responstiden och kombinerat med Black Frame Insertion slås två flugor i en smäll. När kristallerna ändras till svart sker det snabbare än normalt (kortare responstid) och när lysdioderna samtidigt släcker ljuset motverkas även hjärnans tendens att hålla kvar bilden.

Eizo_FG2421_response.png

Vi har således en eftersläpning både i panelen och vårt seende, vilket Black Frame Insertion hand om. CRT, bildrörsskärmar, släcker ned naturligt på ett liknande sätt och denna nedsläckning bidrar till att hjälpa ögat uppfatta rörelsen som skarpare – tendensen till utsmetning minskar radikalt.

Vissa personer kan ändå uppfatta det som ett flimmer eftersom skärmen i fallet Eizo FG2421 släcker ned 120 gånger i sekunden. Ingen i redaktionen såg dock något störande flimmer hos FG2421 vid spelande. Vid mer traditionellt datorarbete märktes det att skärmen blev mer orolig. Turbo240-funktionen ger således ingen förbättringar till Facebook.

Eizo_FG2421_BFI.png

I bilden illustreras Eizos egna beskrivning av Black Frame Insertion. Istället för att repetera varje bildruta en gång släcks dioderna ned och kristallerna slår om för att blockera ljuset.

En nackdel är förlorat ljusflöde. Ljusstyrkan sjönk från 400 cd/m2 till cirka 250 cd/m2. Det bör tilläggas att det fortfarande är tillräckligt högt för ett normalt rum. Behöver du ha reglaget på max med 400 cd/m2 när du spelar bör du fundera över att byta lokal eller i alla fall fixa till belysningen.

Egentligen inte nytt

Black Frame Insertion är dock inget nytt. Tv-apparater har skrutit om detta i många år. Ironin är att för en tv har det ingen större effekt i praktiken. Förvisso går det med kliniska testbilder tydliggöra att bilden är skarpare i rörelser på tv-apparatens panel. Kruxet är bara att du sällan använder en tv för att titta på testmönster. Allt filmat material, sådant som bygger på en kamera med slutartid, är i alla fall oskarpt i rörelser. Denna rörelseoskärpa ligger i sakens natur.

Testa att ställa din systemkamera till en slutartid på 1/50-dels sekund och försök fånga skarpa bilder på barn och djur som leker, bilar på motorvägen och så vidare. Det är tack vare denna rörelseoskärpa som vi kunnat spela in film med 24 bilder i sekunden (och en slutarvinkel på 180 grader – 1/48-dels sekund) i sisådär 90 år och ändå kan få en känsla av flyt i bilden.

Med en dator och särskilt spel har du ingen rörelseoskärpa i bilden. Istället har du en sekvens av helt perfekt skarpa och renderade bilder på ett sätt som inte går att uppnå med någon normal film- eller videokamera. Därtill är spel som endast ger 24 bilder i sekunden inte roliga, det är en hackig stillbildsvisning.

Här är den stora ironin i sammanhanget: datorspel vinner på Black Frame Insertion. Bilder som är skarpa upplevs som oskarpa därför att panelen skapar en släpeffekt och att ögat dessutom lägger på en kvardröjande effekt. Men det är först nu, hösten 2013, som en skärmtillverkare vågar använda tekniken för att ge en bättre spelupplevelse.