Silverstone Fortress FT04

Taiwainesiska Silverstone återvänder till en mer klassisk tower-design med sitt senaste Fortress-chassi FT04. Denna gång satsar företaget på hög luftgenomströmning samt låg ljudnivå.

Taiwanesiska Silverstone grundades för drygt 10 år sedan och började intressant nog sin bana som tillverkare av nätaggregat. Det dröjde dock inte länge innan de breddade sortimentet med både processorkylare och chassin, där det sistnämnda produktområdet är det företaget är mest kända för i dagsläget – i synnerhet när det kommer till ovanliga och vågade designval.

Även om Silverstones fokus i mångt och mycket har legat på mindre chassin riktade mot SFF/HTPC-byggen, har ett antal större tower-modeller även lämnat företagets fabriker under åren, däribland flaggskeppsserien Fortress. Efter en avstickare för två år sedan med "soptunnan" FT03 gör serien nu återigen comeback som miditower i form av FT04.

ft04-34.jpg
ft04-front.jpg
ft04-side.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

219 × 546 × 482 mm

Vikt

11,5 kg

Material

Stål, aluminium

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

7 st.

2,5”-platser

4 st.

Fläktplatser

2 st. 180 mm (alt. 3 st. 120 mm), 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 180 mm Air Penetrator AP182

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Med FT04 tar Silverstone sin Fortress-serie tillbaka till rötterna och satsar på ett mer traditionellt miditower-utförande i jämförelse med minstingen FT03. Modellen är uppbyggd kring samma grundläggande stomme som Raven RV04, men bjuder på betydligt mer påkostade materialval och större fokus på låg ljudnivå. Detta innebär bland annat en rejäl frontlucka i aluminium samt vinklade luftintag för att styra bort fläktarnas ljud från användaren.

ft04-4.jpg
ft04-5.jpg

Frontluckan, som endast går att öppna åt vänster, är bestyckad med ett ljuddämpande material för att ytterligare hålla ljudnivån nere. Bakom denna återfinns 2 st. 5,25"-platser samt 2 st. av företagets 180 mm Air Penetrator-fläktar. De sistnämnda är i sin tur kopplade till varsin fläktkontroller, vilket möjliggör steglög justering mellan 500 och 2 000 rpm med separata reglage ovanför fläktarna.

ft04-8.jpg
ft04-6.jpg

För att undvika uppbyggnad av damm inuti chassit täcks de frontmonterande fläktarna av ett egetutvecklat luftfilter. Detta ska enligt företaget ska ge en överlägsen luftgenomströmning samtidigt som det fortfarande plockar upp mindre partiklar. Vidare har chassits topp bestyckats med ett filter som täcker inloppet till nätaggregatet, då monteringen av detta sker med fläkten pekandes uppåt.

ft04-1.jpg
ft04-7.jpg

Chassits främre anslutningar har placerats på frontpanelens högra flank och består av dubbla USB 3.0-portar samt en mikrofoningång och hörlursutgång. På den vänstra flanken återfinns i sin tur strömbrytare och resetknapp, medan indikatorlysdioderna sitter högerställt på toppen.

ft04-inside.jpg
ft04-rear.jpg

Väl på insidan möts vi av en betydligt mer konventionell layout i jämförelse med föregångaren FT02, vars moderkort monterades med anslutningarna pekandes uppåt. I FT04 monteras moderkortet "upp-och-ner", vilket innebär att eventuella expansionskort hamnar i chassits övre del. För ovanlighetens skull är moderkortsplåten löstagbar och därmed kan monteringen ske utanför själva chassit. Stöd finns för formfaktorer upp till SSI-EEB, SSI-CEB samt E-ATX.

På lagringsfronten syns först och främst en bur med stöd för 5 st. 3,5-tumsenheter, vars insida är försedd med skumplattor för att hämma vibrationer från hårddiskarna. Under buren återfinns ytterligare 2 st. 3,5-tumsplatser, varav den ena är bestyckad med ett SATA-bakplan för "hot swap". Sist men inte minst finns det plats för totalt 4 st. 2,5-tumsenheter i chassits botten.

Som tidigare nämnts monteras nätaggregatet i chassits topp med fläkten pekandes uppåt mot det filtrerade luftintaget. Kabeldragningen sker sedan på baksidan av moderkortsplåten, där ett utrymme på cirka 25 millimeter finns att tillgå i kombination med ett generöst antal falsade genomdragningshål på komponentsidan.

Ventilationsmässigt förlitar sig FT04 till stor del på de två stora fläktar på 180 millimeter i fronten för att trycka frisk luft genom chassit. Den som önskar kan dock komplettera med en ensam 120-millimeterfläkt i modellens bakkant för utsug. Vattenkylning är verkligen inget Silverstone har fokuserat på med denna modell, men den som känner sig äventyrlig ska enligt företaget kunna montera en radiator på 360 millimeter i fronten med hjälp av de medföljande fläktadaptrarna.

Testresultat och sammanfattning

Den inledande monteringsfasen i Fortress FT04 bjuder på en riktigt trevlig upplevelse. Kvalitetsintrycket av insidan är mycket gott, och i kombination med en oklanderlig passform faller komponenterna på plats utan något trubbel. Den löstagbara moderkortsplåten är en kul bonus men känns faktiskt närmast överflödig med tanke på hur pass rymlig den delen av chassit är.

När det kommer till kabeldragning finner vi inte heller något att klaga på. Silverstone har gjort ett bra jobb med att placera ut genomdragningshål till moderkortsplåtens baksida och det blir aldrig ett problem att nå en specifik kontakt. Likaså gäller utrymmet på baksidan, som utan problem sväljer mängder av kablar utan att det för den delen blir trångt när sidopanelen ska på.

sg04fan.jpg

Ventilationsmässigt finns det inte heller mycket att klaga på. De medföljande Air Penetrator-fläktarna kan flytta enorma mängder luft och har placerats på ett genomtänkt sätt för att träffa kritiska komponenter. Tack vare sin stora fläktstorlek kan dessa dessutom vridas ner i hastighet och fortfarande bibehålla ett acceptabelt luftflöde vid lägre varvtal samt ljudnivå.

sg04drivebay.jpg

Tyvärr tvärnitar segertåget när vi kommer till lagringsdelen i FT04. Den primära lagringsburen för 3,5-tumsenheter har placerats väldigt osmidigt, vilket gör att utstickande hårddiskar kan begränsa valet av processorkylare drastiskt. De vibrationsdämpande egenskaperna hos denna bur är dessutom under all kritik, vilket gör att diverse hårddiskljud fortplantar sig som en löpeld genom chassit.

sg04ssd.jpg

Det hela fortsätter dessvärre när vi kommer till de andra lagringsplatserna, där exempelvis de två snabbfästena för hårddiskar helt saknar vibrationsdämpning – ett lustigt beslut för ett chassi med låg ljudnivå i fokus. Vidare känns monteringspunkterna för 2,5-tumsenheterna extremt osmidiga och svåråtkomliga, något som hade kunnat ansetts som godkänt i ett väldigt kompakt chassi men knappast i ett fullstort miditower.

Fortress FT04 är ett chassi som är lätt att bli hänförd av vid en första anblick, men ju mer tid man spenderar med det desto fler småfel påträffas. Den gedigna aluminiumluckan upplevdes initialt som något positivt men förvandlades till slut till en klumpig olägenhet. Detsamma gäller anslutningarna på framsidan som är extremt svåråtkomliga, om inte ett perfekt scenario målas upp med chassit ståendes på ett skrivbords vänstra sida.

Sammanfattningsvis har Silverstone skapat ett chassi som bjuder på en del goda kvalitéer, men som i slutändan faller på en del konstiga designbeslut och störningsmoment. Med en prislapp på cirka 1 700 kronor hamnar Fortress FT04 i den saftigare delen av prisskalan – ett område som i dagsläget huseras av betydligt mer fulländade modeller.

Fördelar:

  • God byggkvalitet och passform

  • Effektiv och flexibel ventilation

  • Smidig kabeldragning

Nackdelar:

  • Placering av lagringsbur under all kritik

  • Dålig vibrationsdämpning av lagringsenheter

  • Jobbig montering av 2,5-tumsenheter

  • Klumpig och osmidig lucka

  • Svåråtkomliga yttre anslutningar

Pris vid publicering: 1 700 kronor
Lägsta pris:

Kommentarer till artikeln

44 debattinlägg

I samarbete med Eset
35

Så upptäcker antivirus skadliga program

I veckans Så fungerar-avsnitt lyfter vi en fråga som är ständigt återkommande i forumet. Vi frågar oss hur antivirus fungerar och besöker Eset, skaparen av Nod32. Läs mer

12

Intel Core 9000-serien för bärbara hittar ut på webben – upp till 8 kärnor och 16 trådar

Med fjolårets Coffee Lake-H-serie från Intel tog bärbara datorer ett kliv upp till sex kärnor. Nu skymtas information om seriens nästa generation, där antalet kärnor ökar ytterligare. Läs mer

18

ID Cooling släpper ultrakompakt processorkylare med kylförmåga på 100 watt

Kraftfulla komponenter i kompakta chassin är på modet i entusiastkretsar. Nu släpper ID Cooling en 30 mm hög processorkylare som utlovar kompetent kylförmåga. Läs mer

133

Forumet: Berätta om din första egna dator

Nostalgin flödar i SweClockers forum när det börjar pratas om gamla ägodelar. Vilken var din första datorn och när kom du in i hårdvarusvängen? Gå in i forumet och dela med dig! Läs mer

7

Fredagspanelen 169: Radeon VII, Nvidia DLSS i spel och kemikalieskatten

Strax innan Jonas och Jacob ska ge sig iväg till Växjö för en medlemsträff hoppar duon in i studion för att gå igenom stora händelser från senaste två veckorna. Läs mer

13

SweClockers öppnar ny kategori för smarta hem och hemautomation i Galleriet

Intresset för hemautomationsprojekt av olika slag fortsätter öka på SweClockers, och därför öppnar vi nu en ny kategori i Galleriet för just detta Läs mer

36

Fortsatt sjunkande priser på SSD-enheter – 1 TB för runt 1 500 kronor 

På bara fyra månader har det skett stora förändringar på marknaden för SSD-enheter, där många modeller i de större storleksklasserna börjar komma ned i pris. Läs mer

76

Nvidias senaste kvartalsrapport visar på sjunkande försäljning inom gamingsegmentet

Försäljningen av Nvidias grafikkort har sjunkit under det senaste kvartalet, vilket gjort avtryck på företagets intäkter för det senaste kvartalet. Läs mer

15

Galleriet: Hemmabyggt arkadspel tillverkat i ek

"Pettzoon" känner suget efter retrospel och bygger ett eget arkadkabinett i ek, vilket han visar i galleriet. Läs mer

70

The Division 2 säljer bättre än föregångaren – trots slopad Steam-lansering

Ubisofts beslut att hoppa över Steam för lanseringen av The Division 2 var ett lyckat sådant, då spelet redan har fler förbokningar än föregångaren. Läs mer

14

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti utan kylare och grafikkretsen TU116 framför kameran

Tätt inpå den stundande lanseringen av Geforce GTX 1660 Ti publiceras bilder på grafikkortet utan kylare, något som även bekräftar den grafikkretsen TU116. Läs mer

151

SweClockers Meet & Geek i Växjö – ikväll klockan 18:00!

Väntan är över och ikväll blir det medlemsträff i Växjö! Det är därmed sista chansen att anmäla sin närvaro, för skönt nördigt häng från klockan 18:00 och långt in på småtimmarna. Läs mer