Inledning

Upplösningen 3840 × 2160 pixlar, IPS-panel och en färgåtergivning som täcker in AdobeRGB – och kan kalibreras. Dessutom med uniformitetskompensation så att ljuset är jämnt över hela ytan. Det låter som en skärm som kan knäcka vilken budget som helst, eller hur? Nejdå. Med Ultrasharp UP2414Q tar Dell ett kliv in i 4K-djungeln och gör det med ett pris som ligger helt inom den rimliga sfären för vad man väntas betala för en yrkesskärm med den här kapaciteten.

dell_up2414q_0002_Layer 1.jpg

Utveckling mot 4K-upplösning kännetecknas än så länge av två faktorer: Fler pixlar och en kvalitetsnivå som ligger kvar på samma nivå som hos föregående modeller. Myriader av pixlar är i sig ingen garanti för bättre bildkvalitet, men hittills har 4K-modeller handlat om just det bästa av bästa i panelkvalitet. Hur blir det ifall priserna pressas? Just detta är Dell först ut med bland de stora, etablerade skärmvarumärkena. Resultatet är minst sagt intressant!

Thomas Ytterberg är frilansande skribent och fotograf med specialisering på skärmar. Han har över 15 års erfarenhet inom området och undervisar bland annat om skärmkalibrering.