Test: Skärmen

Hårdvaruindustrin har gått vidare från den tragiska upplösningen 1 366 x 768, i alla fall när vi tittar på de lite högre prisklasserna och i många fall även mellanklassen. Istället är 1 920 x 1 080 pixlar (1080p) ny branschstandard och det är även denna upplösning vi ser i Zenbook UX302-familjen.

Notervärt är att Zenbook UX302LG och UX302LA använder likadana skärmpaneler. Skillnader i mätningarna kan således endast tillskrivas exemplarvariation eller det så kallade "panellotteriet".

Storleksklassen 13,3 tum är en av de vanligare och med 1080p-upplösning ger det en familjär punkttäthet. Bilden är för det mesta ganska skarp, men vid läsning av text märks det att den inte ligger på samma nivå som dyrare alternativ eller Apples "Retina"-klassade Macbook Pro.

I vanlig ordning har vi en rekommendation om bildskalning i Windows. Medan det för undertecknad är möjligt att ha skalningen inställd på 100 procent och använda datorn utan att diverse element upplevs vara för små, kan det för den som vet med sig att den har sämre syn vara värt att utforska nästa steg upp (125 procent).

Asus_Zenbook_UX302-8.jpg

Asus är generellt sett duktiga på att välja ut skärmpaneler till deras exklusiva Zenbook-serie. Betraktningsvinklarna levererar när skärmen vinklas framåt eller bakåt, det är framförallt från sidorna som en viss kontrastförlusten blir synbar. Med det sagt är det ingenting som stör undertecknad vid användning av de båda modellerna, som får en tumme upp ur det avseendet.

Panelen som används är mycket lik den i Zenbook UX32VD, UX31A och UX31LA, vilket ur många avseenden är positivt. En nackdel är dock att panelen har ett visst ljusläckage, som vid vissa scenarion är synligt. Större delen av tiden är det dock ingenting som märks av, utan det är mest vid riktigt mörka scener i en video eller spel som det kan göra sig påmint.

Skärmen i redaktionens exemplar av Zenbook UX302LG lyser lite starkare än Zenbook UX302LA, och som tidigare nämnt kan det tillskrivas exemplarvariation. Syskonparet är även utrustade med ett skyddande lager Gorilla Glass, vilket gör skärmytan mer mottaglig för reflektioner än många andra datorer på marknaden. Det gör att modellerna kommer vara på snudd till omöjliga att använda en solig dag, däremot bör de gå att använda i skuggan.

Skärmarnas kontrast är inte rekordhög, men fortfarande tillräckligt hög för att det inte ska göra någon praktiskt skillnad. I övrigt visar de båda datorerna på goda färgegenskaper och vi hittar subjektivt ingenting specifikt att anmärka på.

Unformity_UX302LG.jpg

Asus Zenbook UX302LG

Unformity_UX302LA.jpg

Asus Zenbook UX302LA

Ljusfördelningen är inte den bästa på någon av datorerna, med variationer i varierande omfattning utmed sidorna. Det är dock någonting endast de mest kräsna som letar efter fel kommer märka av. Även vitbalanser varierar en del och ligger en bit över 6 504 K, vilket gör att färger kan upplevas kalla.