Sammanfattning

Som enda produkten med en passivt kyld Haswell-processor är HP Spectre X2 13 en unik hybriddator, som förutom funktionen av en surfplatta uppfyller mångas önskemål om en ljudlös bärbar. Trots inledande skepticism från redaktionens sida är det en bättre produkt än väntat.

HP_Spectre_X2_13-24.jpg

Processorn Intel Core i5-4202Y levererar över förväntan och klarar av att hålla höga klockfrekvenser även vid långvarig belastning. Resultatet är god prestanda även vid tyngre laster som video- och fotoredigering, men framförallt ger den i kombination med SSD-enheten en genomgående rapp upplevelse.

Avsaknaden av fläkt innebär inte att Spectre X2 13 blir särskilt varm. Tvärtom hanterar Spectre X2 13 värmeutvecklingen med bravur och till och med bättre än andra testade hybrider med både fläktkylning samt lägre prestanda.

Nackdelen sett som en surfplatta är tveklöst vikten på ett kilogram, men även storleken som inte föll undertecknad i smaken – detta är dock högst subjektivt och kan säkert passa andra. En annan punkt är avsaknaden av anslutningar som USB, då HP placerat dessa i tangentbordsdockan och tydligt markerar att det i första rummet är tänkt som en bärbar dator.

När det kommer till just tangentbordsdockan har HP gjort ett mycket bra jobb. Förutom byggkvalitet i toppklass är tangentbordet bland de bättre i det ultratunna segmentet och pekplattan fungerar bra. Problemen vi ser är anslutningen av surfplattan som kunde varit mer stabil, men även vikten, där ytterligare ett kilogram adderas. Totalt väger således Spectre X2 13 två kilogram, ett par hundra gram mer än vad vi önskar av dess storlek och formfaktor.

HP_Spectre_X2_13-26.jpg

Avslutningsvis levererar själva surfplattan runt 5,5 timmar batteritid vid lättare användning och tillsammans med tangentbordet mäktar den med 7 timmar. Tillsammans med tangentbordsdockan är den därmed runt samma nivå som många Ultrabook-datorer i samma pris- och storleksklass.

HP Spectre X2 13 är en intressant kandidat för alla som suktar efter en bärbar med passiv kylning, god prestanda och även vill testa på hybridkonceptet. Den största nackdelen är totalvikten, men i övrigt är det en utmärkt produkt med goda egenskaper till ett bra pris.

Passiv kylning med bibehållet god prestanda och bra byggkvalitet gör HP Spectre X2 13 till en utmärkt hybriddator.

Fördelar:

  • Passiv kylning

  • Godkänd batteritid

  • Bra prestanda i klassen

  • Låg värmeutveckling

  • Tangentbordsdockan

  • Utomordentlig byggkvalitet

  • Adobe Lightroom 5 ingår

Nackdelar:

  • Vikten

  • Mycket blank skärm

  • Anslutningen till dockan kunde varit bättre

  • Bristande anslutningsmöjligheter

Pris vid publicering: 9 990 kronor i det testade utförandet, upp till 14 990 kronor för dyrare konfigurationer.