Test: Batteritid

Det första batteritestet är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat för att göra testet plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det andra testet är uppspelning av ett videoklipp som är på repeat. PCMark 8 står för det tredje testet, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett scenario med tyngre användning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Med en stor skärm att driva och ett förhållandevis litet batteri landar drifttiden på under sex timmar vid surfning. Det är dock tydligt att Spectre X2 13 i första rummet ses som en bärbar dator och med tangentbordet kliver resultatet upp med runt en timme.

Ökningen är oväntat låg i förhållande till ökningen i batterikapacitet, men det är inga katastrofartade värden. Det handlar ändå om närmare sju timmar, vilket är endast marginellt lägre än konkurrerande Ultrabook-modeller i samma prisklass.

I videouppspelning sjunker resultatet något till 5,5 timmar och stiger upp till 7 timmar med det tangentbordsdockan. Återigen skalar inte batteritiden linjärt med ökning i batterikapacitet, men resultatet ligger ändå på en nivå som kan konkurrera mot Ultrabook i 13,3-tumsklassen.

Vid tyngre belastning i PCMark 8 får Spectre X2 13 ut bra resultat, till stor del tack vare den passiva kylningen som helt enkelt inte tillåter processorn att dra iväg för mycket. Med enbart surfplattan är resultatet strax under fyra timmar och med tangentbordsdockan stiger det upp till nästan fem timmar.

Summa summarum är redaktionen tillfreds med den batteritid som erbjuds, men vi är förbryllade över att tangentbordsdockan inte hjälper mer än vad den gör. Detta bör dock mer ses som en akademisk observation än en riktig nackdel, då den ändå hjälper Spectre X2 13 att slå jämna slag med konkurrerande Ultrabook-modeller.