Asrock Fatal1ty Z97 Killer

asrock_1.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Modell

Asrock Fatal1ty Z97 Killer

UEFI

Version 1.10

Sockel

LGA 1150

Styrkrets

Intel Z97

Minne

4 st. DDR3, upp till 32 GB

PCI Express

2 st. PCI Express x16 (3.0)
1 st. PCI Express x4 (2.0)
2 st. PCI Express x1 (2.0)

PCI

2 st. kortplatser

Multi-GPU

AMD CrossfireX

SATA

6 st. SATA 6,0 Gbps

SATA Express

1 st. på moderkortet

LAN

Qualcomm Atheros Killer E2200 1 Gbit

USB

4 st. USB 3.0 (plus två interna)
4 st. USB 2.0 (plus fyra interna)

Fläktanslutningar

6 st.

Ljud

Realtek ALC1150, Purity Sound 2, 115dB SNR DAC, hörlursförstärkare

Formfaktor

ATX (30,5 x 22 cm)

Lägsta pris

asrock_3.jpg

Det finns gott om utrymme kring processorsockeln, men mindre än på de bredare Asus- och MSI-modellerna och man kan här se M.2-anslutningen som är till för snabba flashminnen. Prestandan för M.2 ligger som bäst på 10 Gb/s, vilket är en förbättring jämfört med SATA 6,0 Gbps. Asrock använder en 8-fasig strömförsörjning till processorn vilket bör ge goda överklockningsmöjligheter.

Utav de två 16x-platserna följer den översta PCI-E 3.0-standarden och har en bandbredd på 16-kanaler. Den andra har bara 4-kanaler PCI-E 2.0, vilket inte är optimalt för konfigurationer med två grafikkort. Moderkortet har Quad CrossfireX och CrossfireX stöd. Vill man använda en SLI-konfiguration så går det tyvärr inte. I övrigt finns bland annat två BIOS-kretsar, två PCI-E 1x-portar och två PCI-anslutningar.

Ljudkretsen heter Realtek ALC1150 och det finns stöd för Purity Sound 2. Modellen är även utrustad med en TI NE5532 hörlursförstärkare, som kan driva hörlurar på upp till 600 Ohm. Qualcomm Atheros Killer E2200-nätverkskretsen sägs hålla ned fördröjningstider och förbättra onlinespelandet.

asrock_2.jpg

Förutom M.2-anslutningen finns totalt sex SATA 6,0 Gbps-portar. Två av dessa kan
användas till SATA Express lagringsmedia. Teoretiskt skall den nya standarden klara överföringshastigheter på 10 Gb/s.

Layouten för anslutningarna är inte optimal då vinklade SATA-kontakter, som sitter på kanten av moderkortet, i många fall är en bättre lösning. Med lodräta kontakter blir det svårare att dra kablar på ett snyggt sätt.

asrock_4.jpg

Moderkortets I/O-panel är utrustad med en ps/2-kontakt, en nätverksanslutning, fyra USB 3.0-, fyra USB 2.0-, sex ljudkontakter och tre videoutgångar.

Asrock har en standarduppsättning med anslutningar som bör räcka till de flesta. Framförallt är det trevligt med fyra USB 3.0-portar.

UEFI

asrock_z97_killer_9.jpg
asrock_z97_killer_2.jpg
asrock_z97_killer_3.jpg
asrock_z97_killer_4.jpg
asrock_z97_killer_5.jpg
asrock_z97_killer_6.jpg
asrock_z97_killer_7.jpg
asrock_z97_killer_8.jpg

Asrocks implementation av UEFI är relativt lättnavigerad och om man skall klaga på något är det avsaknaden av ett förenklat startläge där man kommer åt de viktigaste funktionerna. Överklockningsmöjligheterna är goda och det är enkelt att ställa in en önskad frekvens för automatisk överklockning. Tack vare förklarande text går det ganska lätt att hitta rätt men gränssnittet känns gammaldags.

Frekvenserna i flertrådade applikationer var för höga i UEFI-versionen som moderkortet kom med. För att åtgärda detta kan Multi core enhancement inställningen inaktiveras. Enligt Intels specifikationer skall denna inställning enbart gå att aktivera manuellt om användaren vill ta risken. Med ny version hämtat från tillverkarens hemsida fungerar dock allt som det skall, vilket gör det troligt att konsumenter får modellen med korrekt inställning.