Slutsats

Med tanke på prisnivån, skärmens plastiga konstruktion och panelens Ultra HD-upplösning är det inte svårt att dra slutsatsen om vad detta är för typ av produkt. Samsung U28D590D är en skärm för dig som för minsta tänkbara kostnad behöver 3840 × 2160 pixlar och inte prioriterar övriga egenskaper.

Samsung_U28D590_vinkel_ovan.jpg

För att vara en TN-panel är bilden oväntat bra, men TN-teknikens värsta nackdel handlar om betraktningsvinklarna. Det är vid normal användning uppenbart att detta är den stora svagheten. Du får aldrig en jämn återgivning av färger och kontrast utan kommer märka av att skärmens undre halva till och med får texten att se klenare ut.

Fast det är kanske något just du kan leva med? Det är inte fy skam att få 3840 × 2160 pixlar tillgängligt för spel! Fast långt ifrån alla spel kan köras i den upplösningen och det krävs en hel del kraft under huven för att få njutbara bildfrekvenser i mer krävande titlar. Alltså behöver du också kunna köra spelen med mindre pixelmatriser. Där är Samsung U28D590D problematisk med hög latens och utan möjlighet till pixelmappad skalning från 1920 × 1080 pixlar.

För priset du betalar för en Samsung U28D590D får du i dagsläget en QHD-skärm med 2560 × 1440 pixlar och utmärkta produkt- och färgegenskaper som inte alls har problem med betraktningsvinklar eller lika hög latens. Det blir till och med en hel del stålar över ifall du väljer den snarlikt enkla Philips 272C4QPJKAB, som i fråga om bildkvalitet dessutom ligger på en högre nivå tack vare PLS-panelen. Alternativt går det dessutom att införskaffa en extra spelskärm som klarar 120 eller 144 Hz i 1920 × 1080 pixlar, som inte alls är lika krävande för grafikkortet som Ultra HD.

Samsung_U28D590_front_snedden.jpg

Allt Samsung U28D590D kan erbjuda är alltså Ultra HD. Här är det lätt att hamna i tankefällan som kallas ”framtidssäker”. Att du väljer en skärm därför att du tror att du kommer att få nytta av pixlarna. Kanske inte idag, men imorgon.

Problemet är att det inte finns någonting framtidsäkert, utan vad historien visar är att det garanterat kommer att komma billigare och bättre Ultra HD-skärmar. Tills dess har både hårdvaran och mjukvaran dessutom hunnit mogna. Med det sagt är Samsung U28D590D väldigt mycket pixlar för pengarna, men bara i detta nu.

Fördelar:

  • Hög upplösning för liten peng

  • En av få med Displayport SST

Nackdelar:

  • Betraktningsvinklarna

  • Ranglig och plastig

  • Hög latens vid skalning

Cirkapris vid publicering: 4 990 kronor
Lägsta pris: