Lian Li PC-A51

Med yttre mått som ett minitower och plats för fullstora ATX-moderkort tar Lian Lis färska aluminiumchassi PC-A51 plats i SweClockers testlabb.

Med över tjugo års verksam chassitillverkning i ryggen är taiwanesiska Lian Li en välkänd aktör bland de flesta entusiasterna. Företaget arbetar nästan uteslutande med aluminium och kan tack vare en helt egen fabrik snabbt framställa nya modeller efter egen design utan att behöva förlita sig på en extern part.

Även om Lian Li inte är rädda för att ta ut svängarna har de under många år förlitat sig på att uppdatera äldre chassistommar med nya finesser snarare än att skapa något från grunden. Med allt hårdare konkurrens på marknaden har företaget fått tänka om denna strategi och på senare tid har mer tid lagts på att ta fram nya och färska modeller, däribland miditowerchassit PC-A51 vi tar en titt på idag.

a51-000.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

230 x 393 x 489 mm

Vikt

4,9 kg

Material

Aluminium

5,25"-platser

1 st.

3,5”-platser

5 st.

2,5”-platser

6 st. (varav 5 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

3 st. 140/120 mm, 1 st. 140, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm, 1 st. 200 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

4 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Vid en första anblick är det svårt att greppa att PC-A51 är ett miditowerchassi med plats för ATX-moderkort. Modellen är nämligen endast 393 mm hög, vilket innebär att den i många fall är mindre än många Micro ATX-anpassade chassin på marknaden idag. Tack vare sin aluminiumkonstruktion är det även ett väldigt lätt chassi, som med sina knappa 5 kg kan bäras under en arm utan problem.

a51-003.jpg
a51-004.jpg

Chassits framsida täcks, i känd Lian Li-stil, av en frontpanel i borstad aluminum. Här syns en ensam 5,25-tumsplats som bestyckats med en fjäderladdad lucka i samma material som fronten, detta för att ge chassit ett mer enhetligt utseende när en optisk enhet används. I anslutningsväg bjuds det på fyra USB 3.0-portar (varav två kan användas som USB 2.0) samt in- och utgångar för ljud.

På baksidan skvallras det lite om chassits något okonventionella uppbyggnad, då det inte finns någon monteringspunkt för nätaggregatet, utan endast en förmonterad nätbrunn. Vidare syns här en medföljande 120 mm-fläkt med tillhörande filter, in- och utgångar för extern vattenkylning, samt totalt sju expansionsplatser.

a51-005.jpg
a51-006.jpg

Toppen täcks delvis av ett löstagbart galler med tillhörande dammfilter. Under detta återfinns två fläktplatser för antingen 120 eller 140 mm-fläktar. Tanken här är inte helt oväntat att möjliggöra montering av radiatorer för vattenkylning, där PC-A51 har stöd för storleksklasserna 240 och 280 mm.

På undersidan återfinns två separata dammfilter varav det ena täcker en tom fläktplats för modeller upp till 140 mm. Det andra filtret som sitter mer i framkant filtrerar insuget till nätaggregatet.

a51-010.jpg

Väl på insidan blir det snabbt uppenbart hur Lian Li lyckats krympa ned höjden på chassit. Nätaggregatet monteras nämligen i framkant, plockar in sval luft från botten, och skjuter ut den varma luften genom fronten. Strömanslutningen sker via en förlängningskabel som löper till chassits baksida. Då utrymmet här är begränsat får nätaggregatet maximalt vara 160 mm djupt.

För att inte värmen från nätaggregatet ska sugas in i chassit igen har företaget valt att vända luftflödet i modellen helt och hållet. Detta innebär att fläkten i bakkant suger in sval luft medan det frontmonterade ditot blåser ut varmluften i fronten.

Vidare syns plats för moderkort upp till formfaktorn ATX samt processorkylare med höjder uppemot 175 mm. Stöd för grafikkort varierar beroende på monteringspunkt, där grafikkort upp till 400 mm får plats om hårddiskvaggorna monteras bort och själva kortet placeras i de övre expansionsplatserna. Är man intresserad av att köra Crossfire eller SLI gäller det dock att hålla sig under 280 mm, då det sekundära kortet annars slår i nätaggregatet.

a51-013.jpg

Lian Li har historiskt sett använt sig väldigt flitigt av fasta burar för lagringsenheterna, men detta är inte fallet för PC-A51. Här syns istället individuella vaggor för montering av 3,5- eller 2,5-tumsenheter. Chassit kommer med totalt fem stycken av dessa som kan plockas bort efter eget behov. Ytterligare plats för en enskild 2,5-tumsenhet återfinns även i chassits botten.

a51-008.jpg

När det kommer till kabeldragning har företaget satsat hårt på utrymmet på baksidan av moderkortsplåten, där hela 28 mm finns att tillgå. Ovanpå detta finns det totalt tre gummerade genomdragningshål till komponentsidan. För den som väljer att skruva bort de övre lagringsvaggorna finns det även möjlighet att montera en ensam 2,5-tumsenhet här.

Testresultat och sammanfattning

Om det är något Lian Li har varit måna om under sina år som chassitillverkare så är det att upprätthålla en väldigt hög kvalitetsnivå. PC-A51 är verkligen inget undantag här utan fullkomligt osar kvalitet, samtidigt som passformen hos de olika delarna är i den absoluta toppklassen. I en tid då mycket tummas på för att öka marginalerna ytterligare är det kul att företaget fortfarande håller fanan högt på den fronten.

IMG_9873.jpg

Till en början känns monteringen ganska rättfram, och trots chassits krympta mått är det inga större problem att montera både moderkort och processorkylare. Detta gäller även de nya lagringsvaggorna, som upplevs som både stabila och lättanvända. Faktum är att det generella intrycket av chassit är riktigt positivt fram tills en viss kritisk komponent ska monteras – nätaggregatet.

IMG_9876.jpg

Som tidigare nämnts är utrymmet för nätaggregatet i PC-A51 väldigt begränsat, och detta ska verkligen inte underskattas. I vårt fall satsade vi på en modell som endast är 140 mm djup, det vill säga långt under maxtaket på 160 mm. Trots detta var det ett fullkomligt helvete att dra kablarna från nätaggregatet vidare till baksidan av moderkortsplåten.

Problemen härstammar sig dels i att genomdragningshålet är på tok för litet att ta hand om den mängden kablar som ska passera genom det, men även faktumet att grafikkortet hamnar jobbigt nära själva nätaggregatet. I samma område som kablarna ska klämmas igenom sitter även oftast SATA-portarna, och i vårt fall blockerades merparten av dessa ihop med den interna kontakten för USB 3.0.

Lösningen på problemet hade i första hand varit ett avsevärt större genomdragningshål, men egentligen skulle chassit även behöva växa några centimeter på djupet för att undvika eventuella krockar mellan nätaggregatet och längre grafikkort. Detta gäller inte minst för spekulanter som är intresserade av att stoppa in flera grafikkort i systemet, vilket i dagsläget är nästintill omöjligt.

Modellens omvända luftflöde känns inte heller det helt genomtänkt. Även om tanken är att undvika att fläktarna suger in den varma luften från nätaggregatet i fronten uppstår tyvärr samma problem i bakkant där grafikkortet spyr ut varm luft som sedan plockas upp av insuget. Vidare har Lian Li återigen lyckats montera många dammfilter på ett sätt som gör dem extremt svåråtkomliga utan att välta chassit.

IMG_9874.jpg

Allt är dock inte negativt, och det är faktiskt lite svårt att inte dra lite på smilbanden när kablarna ska skuffas undan på baksidan av moderkortsplåten. Utrymmet på 28 mm som finns att tillgå gör det verkligen till en riktig barnlek att dra kablar denna sida och trevligt nog verkar även Lian Li plocka med sig detta rymliga koncept till fler chassimodeller framöver.

Sammanfattningsvis är PC-A51 en kul idé som såg bra ut på pappret med sina krympta mått och innovativa nätaggregatsmontering. Modellen hade dock behövt en ytterligare runda förbi ritbordet innan den gick i produktion och i slutändan är de 1 700 kronor som begärs för chassit lite i saftigaste laget om dess snäva restriktioner ska vara accepterbara.

Fördelar:

  • Kvalitet och passform i toppklass

  • Bra lagringsvaggor

  • Gott om kabelutrymme på baksidan

Nackdelar:

  • Restriktionerna gällande nätaggregatet

  • Frustrerande litet genomdragningshål

  • Svåråtkomliga dammfilter

Pris vid publicering: 1 700 kronor
Lägsta pris:

Kommentarer till artikeln

52 debattinlägg

Skicka en rättelse
23

Deepcool Castle 280 RGB – slutet vattenkylningssystem för RGB-fantasten

Dubbla RGB-belysta fläktar samt kylblock gör att Deepcool Castle 280 RGB sticker ut från mängden. SweClockers tar in kylaren i testlabbet för att se om detsamma gäller för prestandan. Läs mer

8

Fulkultur om jultraditioner, och Die Hard

I senaste avsnittet av Fulkultur avhandlas julen och deltagarnas traditioner. Självklart diskuteras även Die Hard och huruvida det är en julfilm eller inte. Läs mer

I samarbete med Komplett
44

Rösta på Kompletts nya skrivbordsbakgrund

Efter hård gallring har Komplett utsett tre finalister som kandiderar till att bli butikens nya skrivbordsbakgrund. Nu är det upp till medlemmarna att fälla avgörandet. Läs mer

54

Amazons molntjänst Amazon Web Services lanseras i Sverige

Under Amazons presskonferens framgår det att det inte blir någon lansering av webbutiken i Sverige, i fall inte än. Istället handlar det om molntjänsten Amazon Web Services. Läs mer

Inet rear slutna vattenkylare från Deepcool och tävlar ut två exemplar

Lucka tolv bjuder på både tävling och rabatterat pris, där huvudnumren stavas Deepcool Castle 240 RGB och Castle 280 RGB. Det handlar om kompetenta slutna vattenkylare bestyckade med dubbla fläktar med adresserbar RGB-belysning, för att få till den perfekta julkänslan i chassit! Läs mer

39

Intel demonstrerar "Sunnycove" – upp till 75 procent högre prestanda

I upptakten till Intels 2018 Archicture Day hittar en bild ut med en demonstration för "Sunnycove", kodnamnet för en framtida plattform med väsentligt högre prestanda i vissa scenarion. Läs mer

I samarbete med MSI
57

Guide: Överklockning med MSI Afterburner

Att klämma fram mer prestanda behöver inte vara svårt. Med verktyg som MSI Afterburner kan vem som helst överklocka sitt grafikkort med några enkla handgrepp. Läs mer

80

Presentationstråd för nya och gamla medlemmar

Är du ny i SweClockers gemenskap eller en gammal räv från den blå tiden? In i forumet och skriv om dig själv i den officiella presentationstråden! Läs mer

14

Sigil är John Romeros nya spel – gratismodd till Doom från 1993

I samband med att Doom fyller 25 år avtäcker John Romero sitt nya spel Sigil, som är en gratismodd till originalet från 1993. Läs mer

25

Google Plus läggs ned i förtid efter läcka som drabbat över 50 miljoner användare

Ytterligare en läcka har drabbat Googles sociala nätverk Google Plus. På grund av det väljer nu bolaget att lägga ned tjänsten fyra månader tidigare än planerat. Läs mer

20

SweClockers bygger dator i Streamhjälpen klockan 10:00

För den som föredrar 144 timmar av TV- och datorspel framför musik är Webhallens Streamhjälpen nu i full gång. Idag intar SweClockers buren för att bygga en dator som ska auktioneras ut. Läs mer

239

Amazon kallar till presskonferens i Stockholm

I svallvågorna av markköp i svenska städer, åtta byggnader, ett nytecknat avtal med Postnord och rekryteringar inför en Sverige-etablering kallar Amazon till presskonferens onsdag morgon. Läs mer