För den som inte hängt med i svängarna kring Nvidias introduktion av den nya arkitekturen Maxwell kan det vara dags för en liten tillbakablick. I början av årets släpptes mellanklassarna Geforce GTX 750 och 750 Ti med den nya grafikprocessorn GM107, vilket gav en ganska god fingervisning om framtiden för Geforce-serien. Sedan dess har det varit tyst om Keplers efterträdare, men nu är det dags för den nya arkitekturen att ta steget till prestandaklassen.

IMG_0027.jpg

Nya Geforce GTX 970 och GTX 980 ersätter i praktiken dagens Geforce GTX 780 respektive GTX 780 Ti. Att det inte blir någon 800-serie förklaras av att Nvidia vill samla hela generationen Maxwell, det vill säga både kretsar för stationära och bärbara datorer, i en gemensam nummerserie – ett beslut som redan ser ut att orsaka en del förvirring.

I centrum står grafikprocessorn GM204 och inte helt oväntat handlar mycket om prestanda. Denna gång blir det dock ett större fokus på energiförbrukningen. Nvidia hävdar att den nya kretsen är världens mest avancerade grafikprocessor och även den effektivaste designen genom tiderna. Sagt och gjort – SweClockers laddar testbänkarna med Geforce GTX 980 och GTX 970!