Latens och responstid

Här finns det inte så mycket att orda om. Benq XL2420Z har i praktiken inte någon störande latens, eller input lag, som det också kallas. Responstiden hos kristallerna är också extremt låg, mycket tack vare skärmens overdrive.

Eftersom vi gått igenom detaljerna så många gånger tidigare i tester hänvisar vi till en tidigare recension, där vi går igenom skillnaden (och sambanden) mellan latens och responstid, samt hur vi uppskattar dessa värden.

Utsnitten från vänster till höger i bilden ser vi först att tidsmarkeringen på bildrörsskärmen nått fram till 48,096 sekunder och precis börjat rita upp nästa tidsmarkering. Överst ser vi svagt, svagt från Bwnq XL2420Z att 48,096 sekunder ligger som en skugga. Detta är overdrive-skuggan från AMA: Hög-läget men visar att Benq XL2420 i princip ligger i synk med bildrörsskärmen.

BenQ_XL2420Z_latens.jpg

Tredje utsnittet visar hur långt kolumnerna med tidsmarkeringar har kommit. Vi kan där urskilja 48,093 och 48,092 som tydlig siffror. Det vill säga att efter cirka 3 till 4 millisekunder har LCD-kristallerna hunnit vrida sig så pass mycket att förändringen syns på skärmen. Orsaken till att det är tidsmarkeringar ovanpå varandra beror på en kombination av kamerans slutartid och renderingshastigheten i programvaran.

Normalt tar vi kanske 50 till 100 bilder för att få fram någon form av statistik om vilken latens vi talar. Detta är endast ett exempel från alla dessa foton, där kameran lyckats fånga alla tre aspekter i samma bild.

Under millisekunden latens!

Latensen är alltså mindre än 1 millisekund. Total fördröjningstid uppskattas alltså till mindre än 3 millisekunder! Benq XL2420Z ligger elektroniskt hack i häl med bildrörsskärmen och LCD-panelen behöver ytterligare ett par millisekunder på sig för att förändringen ska synas. Detta är extremt bra värden! När du torskar i CS:GO, Battlefield eller vad det nu kan vara är det definitivt inte skärmens fel.

BenQ_XL2420Z_meny_AMA.jpg

Detta är alltså med menyalternativet direktläge ställt som . Stänger vi av detta ökar latensen med ungefär 10 millisekunder. Fortfarande ett bra värde och låg latens. AMA-reglaget för overdrive ställd till av ger lite längre responstid och det tar ytterligare några millisekunder för kristallerna att vrida sig, vilket ger en tydlig eftersläpning.

AMA-läget hög är på från början och ger skarpare rörelser, vilket också märks när du flyttar runt fönster med text. Det ger också synliga overdrive-skuggor. Läget premium går snäppet längre i fråga om overdrive. Det ger inte några tydliga förbättringar i fråga om responstid, men däremot starkare overdrive-skuggor.

BenQ_XL2420Z_UFO_AMAx3.jpg

För spelande är det en tydligt skillnad mellan av och hög ifråga om eftersläpningar. Premium är inte nödvändigtvis bättre då skuggorna blir tydligare. Med andra ord mycket av en smakfråga.

Skarpt med Lightboost

Använder vi Lightboost-funktionen för att periodisera ljuset och likt ett stroboskop släcka ned bilden under tiden kristallerna vrider om sig, ser vi betydligt skarpare resultat. Funktionen kallas minska oskärpa och ligger som direktval i menysystemet.

BenQ_XL2420Z_UFO_lightboost.jpg
BenQ_XL2420Z_strobelight.png

Här händer det saker med bilden i rörelse och är ute efter bästa skärpan så finns det ingen tvekan om vad som gäller! Du får som väntat betydligt lägre ljusstyrka med funktionen igång. Beteckningen Lightboost handlar ursprungligen om att optimera fram en ljusstarkare 3D-bild. När du släcker ned belysningen för vanlig grafik tappar du uppemot en tredjedel av ljusstyrkan. Därav förvirringen kring att kalla det boost.

Här blir valet att välja mellan overdrive-skuggor eller den lilla eftersläpning som stroboskop-effekten inte kan dölja. Återigen en smaksak.

Den som vill experimentera och tweaka sina inställningar kan testa Strobelight, som låter dig installera egna frekvenser.

Än mer detaljerad justering av hur skärmen ska släcka ned är att använda Blurbusters Strobe Utility, avsedd för dessa skärmar. Det blir till slut väldigt avancerat, men du kan få en detaljkontroll som kanske passar just dig. För att detta ska fungera krävs att skärmen har en ny firmware, vilket är version 2. Mer om detta längre fram.