Reflexer och ljusstyrka

Reflexbehandlingen är en matt yta med viss smörpapperseffekt eller grynighet. Observera ordet ”viss”. Du som är känslig för den här typen av reflexfilter, som märks som en grynig hinna framför bilden, kan eventuellt bli störd. Det är dock inte alls på någon störande frostigt-spräcklig nivå, men filtret märks ifall du är medveten om fenomenet.

BenQ_XL2420Z_reflex.jpg

Effektiviteten mot reflexer är si och så. Det tar sig an indirekta rumsreflexer ganska väl, alltså ljusa väggar, ljusa möbler och liknande. Du kan inte spegla dig i skärmen. Däremot är reflexfiltret inget vidare på takbelysning och vinklas skärmen bakåt är det en risk att en lampa i taket ovanför glänser i full prakt mitt i bilden.

Benq XL2420Z har hyfsat med pulver i belysningen. Reglaget för bakgrundsbelysningen benämns, som brukligt på datorskärmar, för ljusstyrka och ger följande resultat beroende på reglagets position:

  • 100: 300 cd/m2

  • 60: 200 cd/m2

  • 42: 160 cd/m2

  • 25: 120 cd/m2

  • 12: 80 cd/m2

  • 0: 50 cd/m2

Kör vi med Lightboost igång, alltså minska oskärpa ställd till för att nästan eliminera eftersläpningar, tappas ordentligt med ljus och resultatet landar på 110 cd/m2 med vid maxläge och 50 cd/m2 med ljusstyrke-reglaget i botten. För bästa spelupplevelse med skarpaste bilden bör du därför använda skärmen i ett rum med dämpad belysning.

Lightboost och minska oskkärpa ger förstås flimmer från lysdioderna då det ligger i sakens natur. Benq XL2420Z använder däremot inte pulsbreddmodulering (PWM) för att reglera lysdioderna vid normal användning. Anpassar du nivån för att bättre matcha ett mörkt rum kommer lysdioderna inte att flimra. En del andra varianter av skärmen (de som inte heter Z på slutet) verkar däremot använda pulsbreddmodulering.

Lite flimmer i alla fall

Nu är Benq XL2420Z ändå inte flimmerfri eftersom det är en 6-bitars panel med Frame Rate Control (FRC), som genom att – enkelt uttryckt – ”blinka fram” nyanser motsvarar 8 bitar. Skärmens TN-panel kan endast adresseras till 6 bitar medan enskilda pixlar kan ställas om till att alternera mellan två lägen. Detta ger ett svagt flimmer i bilden. Inget du tänker på vid spel och rörelse, men något som blir märkbart vid statisk grafik, till exempel i webbläsaren. Bilden är inte helt stilla utan det är en ständigt pågående mikroskopisk rörelse.

Kontrastförhållandet varierar något beroende på bildläge men snittar runt 750:1, vilket är tämligen typiskt för en enklare skärm med TN- eller IPS-panel. Intrycket av djupsvärta hänger som väntat främst ihop med betraktningsvinkeln och ju rakare vinkel du har mot panelen, desto bättre håller kontrastintrycket och djupsvärtan.

I alla hänseenden är Benq XL2420Z en medelmåttig skärm när det kommer till de här detaljerna kring reflexfilter och ljusstyrka. Att det inte används pulsbreddmodulering är positivt, men det hjälper heller inte så mycket när det som gör bilden orolig är FRC-styrning av panelen.