Test: 3DMark och spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan. Del två består av tre förhållandevis moderna speltitlar: Bioshock: Infinite, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

3DMarkICFWorkload 2013-02-01 14-50-27-91.png
3dmark_0006_Background.jpg
3dmark-sky-diver-screenshot-3.jpg
3dmark.jpg

Syntetiskt: 3DMark

Prestandamässigt är det inga direkta skillnader mellan Atom Z3770 och Z3775 som används i Asus Transformer Book T200, i alla fall för CPU-delen. Där det finns en skillnad är GPU-delen vars maximala klockfrekvens stigit med runt 100 MHz, vilket procentuellt sett är ett ganska stort lyft.

Den högre klockfrekvensen gör att modellen placerar sig i toppen bland enheter baserade på Intel Atom, men har fortfarande en lång väg att gå för att kunna mäta sig med mer potenta integrerade grafikkretsar.

Nytt för idag är testsviten Sky Diver, som positioneras mellan det förhållandevis lättdrivna Cloud Gate och grafiktunga Fire Strike. Här är det ännu tydligare att de fyra beräkningsenheterna i Atom Z3775 inte ens är i närheten att kunna mäta sig med lösningar från AMD eller Intels Core-processorer.

Med resultaten i åtanke finner vi det ännu en gång onödigt att köra igenom den vanliga testsviten av spel, då det skulle handla om bildfrekvenser strax över 10 FPS – långt ifrån vad som kan anses vara spelbart. För Transformer Book T200 är det framförallt spel i Windows Stora som gäller, alternativt att välja spel för den traditionella skrivbordsmiljön med omsorg.

Spel vi tidigare testat som visat sig vara spelbara är exempelvis Awesomenauts eller Dust: An Elysian Tail, som konsekvent liggerrunt 30 FPS-strecket. I övrigt är utbudet enormt bland nya lättdrivna titlar från indieutvecklare och det finns även exempel på moderna spel från större spelutvecklare, däribland Blizzards populära kortspel Heartstone.