Testmetod och mjukvara

Asus_Zenbook_UX302-27.jpg

Marknaden rör sig mot hybrider, en kategori som kombinerar den bärbara datorn med surfplattan. Medan det är ett högintressant område ligger fokus i grunden på bärbara datorer i dess traditionella format, varför testmetoden är utformad för operativsystemen Windows. Den är dock i största möjliga mån plattformsneutral, vilket öppnar upp för framtida tester av konkurrerande plattformar.

Drivrutiner och mjukvara

För varje ny enhet som testas installeras de senast tillgängliga versionerna av drivrutiner och BIOS/UEFI. Beroende på när en produkt testas kan versionsnumren variera, vilket i ovanliga fall kan ge upphov till prestandaskillnader. Värt att notera är att SweClockers med ytterst få undantag får möjligheten att behålla de testade produkterna för framtida referenser, vilket kan ge upphov till drivrutinsrelaterade prestandaskillnader i speltesterna.

Testmjukvara

Alla mjukvaror används i 64-bitarsutgåva, om detta finns tillgängligt. Undantag görs om produkten kommer förinstallerad med 32-bitarsversioner av Windows, vilket huvudsakligen gäller produkter baserade på Intels plattformar Clover Trail och Bay Trail-T för surfplattor (Atom Z2760 och Z3000-serien).

Medan standardtesterna ger en bra indikation på hur en produkt presterar är de värdena inte alltid korrekta. Jakten på tunnare enheter medför kompromisser, där prestandan ofta blir lidande efter en längre tids belastning. De vanliga resultaten kompletteras därför med siffror när enheten är ordentligt uppvärmd efter en halvtimmes belastning.

Applikation

Användning

Cinebench R11.5

Ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D som testar processorns förmåga att rendera bilder, någonting som är viktigt för många som arbetar med modellering. Programmet ritar upp en förutbestämd scen och använder alla tillgängliga processorkärnor.

Cinebench R15

En nyare version av Cinebench, särskilt anpassat för 64-bitars binärer och stöd för nya processorinstruktioner. I övrigt är testet mycket likt föregångaren med att rita upp en förutbestämd scen och använda alla tillgängliga processorkärnor.

7-Zip 9.20

Filkomprimering är en riktig vardagssyssla och mer eller mindre allt material som laddas ner över internet är komprimerat på ett eller annat vis. Ett populärt gratisprogram för uppgiften är 7-Zip, som även innehåller ett alldeles utmärkt prestandatest.

Truecrypt 7.1a

Säkerhet och integritet hamnar i större fokus, extra viktigt är det på mobila enheter. En populär mjukvara för diskkryptering är gratisalternativet Truecrypt, som dessutom erbjuder stöd för hårdvaruaccelererad AES-kryptering med kompatibla processorer.

x264 Benchmark 5.0.1

Komprimering blir allt vanligare, framförallt då fler videos laddas upp på nätet. En vanlig och populär komprimeringsteknik heter H.264, som testas till fullo med x264 HD Benchmark. Programmet utnyttjar alla kärnor för att komprimera ett högupplöst videoklipp och mäter hur många bildrutor per sekund processorn klarar av att leverera.

Photoshop Lightroom 5.3

Bildbehandling är ingen ovanlig syssla på en bärbar dator och ett populärt program för ändamålet är Photoshop Lightroom. SweClockers använder 100 bilder i RAW-format, applicerar grundläggande bildförbättringar och renderar dessa till JPEG i 1 920 x 1 278 pixlar. Mätvärdet är tiden det tar för själva exporteringen att slutföras.

PCMark 8 V2.0 Creative

För att ge en form av snittvärde över hur en produkt presterar används PCMark 8 och den fördefinierade arbetslasten Creative. Här kombineras surfning, foto- och videoredigering, musik- och videokonvertering till mobila enheter, spelande och videochatt i grupp, vilka tillsammans utgör inget mindre än 15 deltester.

Crystaldiskmark 3.0.2

Mjukvara för att mäta maximal överföringshastighet med en rad olika filstorlekar. I programmets senaste version finns möjligheten att bestämma om lättkomprimerad eller svårkomprimerad data ska skrivas och läsas från disken. Vi testar det sistnämnda då det representerar ett mer verklighetsförankrat scenario.

Vi har även ett kortare inslag Javascript-baserade webbläsartester för att kunna jämföra prestanda vid surfning mellan olika hårdvaru- och mjukvaruplattformar. Testerna i fråga är Sunspider Javascript 1.0.2, Kraken Javascript Benchmark 1.1 och Google Octane 2.0.

Grafiktester

Spelande är sätter tung press på bärbara enheter och efter endast några minuter faller i många fall prestandan en aning eller väldigt mycket. På grund av detta körs även samtliga grafiktester med datorn ordentligt uppvärmd, då de siffrorna är de mest realistiska.

Spel

Beskrivning

3DMark

Den senaste inkarnationen av 3DMark kan användas för att testa allt från mobiltelefoner till persondatorer och erbjuder fyra deltester för DirectX 9, 10 samt 11. Samtliga inkluderar två grafiktester och ett fysiktest. Det här verktyget ger möjligheten att jämföra grafikkretsar oavsett prestanda och generation, vilket passar ypperligt för test av mobila produkter.

Bioshock Infinite

Senaste Bioshock renderas i grafikmotorn Unreal Engine 3, med stöd för bland annat avancerade DirectX 11-effekter. För prestandamätning används den inbyggda testfunktionen och mjukvaran Fraps.

Civilization V

Sid Meiers Civilization V bjuder på världserövrande i DirectX 11-grafik, samt stöd för en uppsjö processortrådar. För prestandamätning används den inbyggda testfunktionen i läget "lategameview" och bildfrekvenser mäts med mjukvaran Fraps.

TES V: Skyrim

I den femte installationen av The Elder Scrolls mäts prestandan med programvaran Fraps där en skogspromenad utanför staden Riften återspelas. Det är en av de tyngsta sekvenserna redaktionen hittat i spelet.

Samtliga spel testas med lägsta möjliga inställningar. Testsviten innehåller även inställningar i "medium", som följer förutbestämde värden i spelet om så finnes. I övriga fall har SweClockers tagit fram egna inställningar.

Vilka inställningar som används skiljer från varje testad produkt och beror helt på vilken hårdvara den bestyckats med, exempelvis innebär en på pappret kraftfull grafikdel att spel även testas i medium. Testerna utförs i 1 366 x 768 pixlar och även i 1 920 x 1 080 pixlar.

Batteritid, temperaturer och ljudnivå

Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2 på samtliga produkter för varje batteritest. Det första testet består av ett 720p-videoklipp "Tear of Steel", komprimerat i H.264 med bitrate på 4 Mbps och MP4-format. Testet utförs med standardapplikationen för videouppspelning oavsett operativsystem.

Tears_of_Steel.jpg

Det andra testet är skräddarsytt av SweClockers kodare för att simulera surfning. Användning av Adobe Flash är helt exkluderats för att göra testet rättvist och plattformsneutralt. Istället är testet förhållandevis Javascript-tungt för att ge extra belastning. Redaktionen har spenderat lång tid på att balansera testet för att få siffror som har någon form av verklighetsförankring. Testet utförs med den webbläsare som är standard för operativsystemet.

PCMark 8 V2.0 står för det tredje batteritestet och simulerar tyngre användning genom en arbetslast som varierar mellan spelande, videochatt i grupp, bild- och videoredigering samt musik- och videokonvertering. SweClockers använder den förinställda testslingan Creative och kombinerar det med acceleration via OpenCL.

Användarmönstret och preferenser i ljusstyrka skiljer dock kraftigt från person till person. Medan vissa kan få kortare batteritid än SweClockers kan andra få längre. Ta därför siffrorna som ett ungefärligt riktmärke och inte fakta för vilken batteritid just du kommer få ut av den testade enheten.

Mätningar av yttemperaturer och ljudnivå utförs vid videouppspelning/surfning och repetition av prestandatestet 3DMark Fire Strike "Combined". Mätvärden antecknas efter 30 minuters belastning med rumstemperatur på 23 grader Celcius och bakgrundsbrus på 32,7 decibel. Ljudet mäts 15 centimeter från den testade enheten och värdena kompletteras av en subjektiv bedömning.

Referenser

För referenser används data från tidigare testade produkter, samt enheter som finns tillgängliga. Äldre referenser plockas bort med tiden för att undvika överdrivet stora diagram, men även för att undvika eventuella skillnader som kan uppstå till följd av skillnader i drivrutiner.

Macbook Air 11 tum och 13 tum ur 2013-års upplaga jämförs enbart i tabellerna för batteritid. Undantag är den mindre modellen som återfinns som referens i testerna för processorprestanda samt 3DMark. SweClockers systersida 99mac kommer framöver använda en identisk testmetod för mätningar av batteritid, vilket öppnar upp för ytterligare jämförelser mot Apples Macbook-datorer samt Ipad.

Modell

Processor

Grafik

Lagring

Acer Aspire Switch 10

Intel Atom Z3745

HD Graphics (IGP)

eMMC

AMD Kaveri

AMD FX-7600P

Radeon R7 Graphics (IGP)

SSD

HP Spectre X2 13

Intel Core i5-4202Y

HD Graphics 4200 (IGP)

SSD

Dell Venue 11i Pro

Intel Core i5-4300Y

HD Graphics 4200 (IGP)

SSD

Dell Venue 11 Pro

Intel Atom Z3770

HD Graphics (IGP)

SSHD

Asus Zenbook UX302LG

Intel Core i7-4500U

Geforce GT 730M

SSD

Asus Zenbook UX302LA

Intel Core i5-4200U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSHD

Sony Vaio Tap 11

Intel Pentium 3560Y

HD Graphics (IGP)

SSD

Microsoft Surface Pro 2

Intel Core i5-4200U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

Asus Transformer T100

Intel Atom Z3740

Iris HD Graphics (IGP)

eMMC

Asus Zenbook UX301

Intel Core i7-4558U

Iris Graphics 5100 (IGP)

SSD

Apple Macbook Air 11"

Intel Core i5-4250U

HD Graphics 5000 (IGP)

SSD

Apple Macbook Air 13"

Intel Core i5-4250U

HD Graphics 5000 (IGP)

SSD

Sony Vaio Pro 13

Intel Core i7-4500U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

AMD Kabini

AMD A4-5000

Radeon HD 8330 (IGP)

HDD

Asus U38N

AMD A8-4555M

Radeon HD 7600G (IGP)

HDD

Asus Vivotab Smart

Intel Atom Z2760

PowerVR SGX 545 (IGP)

eMMC

Arctic MC101

AMD A10-4600M

Radeon HD 7660G (IGP)

Hållbarhet över tid

Trots att SweClockers hårdtestar samtliga enheter som passerar testlabbet är det svårt att sia om hållbarheten efter en längre tid. Kvalitets- och fabriksfel kan dyka upp månader efter hård användning och damm kan samlas i kylsystemet, vilket kan leda till ökad ljudnivå, temperatur och lägre prestanda.