Lenovo Yoga 3 Pro med Intel Broadwell-Y

Lenovo Yoga 3 Pro med Intel Broadwell-Y

Intels färska arkitektur Broadwell tar plats i Lenovo Yoga 3 Pro, där paradnumret likt föregångarna är en vridbar skärm. Nu har det blivit dags att sätta den nya hybriden och Core M-familjen på prov.

Test: Allmänprestanda

Mätningar av CPU-prestanda representeras i fyra olika tester, noga utvalda efter olika användningsområden. Säkerhet ligger i fortsatt fokus och är minst lika viktigt i mobila produkter som stationär datorer. För det avseendet testas kryptering med Truecrypt. För test av komprimering av vanliga filer och video används 7-Zip respektive x264 Benchmark. Även det populära renderingstestet Cinebench finns närvarande för att ge en mer generell överblick av processorns prestanda.

Lenovo Yoga 3 Pro med purfärska Broadwell-Y får ett blandat resultat i det första prestandatestet. Det flertrådade resultatet avslöjar att processorn trots fläkt inte klarar av att upprätthålla i närheten av dess maximala klockfrekvens och landar därmed en bra bit bakom Core i5-4200U, som är mycket vanligt förekommande i Ultrabook-datorer. Vid belastning av endast en tråd är resultatet nämnvärt bättre och datorn lägger sig mycket närmare andra Ultrabook-modeller.

Nämnvärt i sammanhanget är att HP Spectre X2 13 klarar sig riktigt bra. Datorn i fråga använder en passivt kyld Haswell-processor, det vill säga Haswell-Y som är föregångaren till Broadwell-Y.

I mer färska Cinebench R15 är resultatet som väntat likt det i äldre R11.5. Med tanke på att datorn har fläktkylning imponerar inte det flertrådade resultatet, men det enkeltrådade ligger på en mer acceptabel nivå.

Vid komprimering i 7-Zip gör Lenovo Yoga 3 Pro comeback och placerar sig riktigt högt upp i tabellen, tillsammans med Core i7-baserade datorer.

När fokus riktas mot prestanda med en tråd är resultatet fortsatt bra. Visserligen backar datorn och lägger sig strax bakom Microsoft Surface Pro 3, men det handlar trots detta om en riktigt hög placering.

En av de stora nyheterna i Broadwell är förbättringar vid kryptografi och det syns i AES-accelererade Truecrypt, där datorn landar i toppskiktet tillsammans med prestandamodellen Core i7-4500U.

Det tar närmare 7 minuter att exportera redaktionens referensbilder i Lightroom. Det är märkbart långsammare än 5,5 minuter för en Core i5-4200U. Samtidigt ligger HP Spectre X2 13 på 8 minuter i samma test, vilket inte är särskilt långt efter med tanke på att datorn använder en Haswell-processor utan fläktkylning.

Videokomprimering med x264 Benchmark är ett riktig dräpartest. Här tappar Lenovo Yoga 3 Pro mark och lägger sig långt ned i tabellen för det första deltestet. Vidare till det andra passet faller modellen ytterligare och lägger sig på mer eller mindre samma nivå som en Intel Atom-processor.

Lagringsenheten baseras på SATA 6,0 Gbps-gränssnittet och resultatet är bland de bättre som uppmäts i testlabbet. Vid sekventiell såväl som slumpmässig hantering av data ligger modellen i toppen och blir endast slagen konsekvent av Asus dyra Zenbook UX301LA, som huserar dubbla SSD-enheter i RAID 0.

PCMark 8 ger med 15 deltester en god överblick av "genomsnittliga" prestanda och här ligger Yoga 3 Pro riktigt bra till. Bortsett från deltesterna för videokonferens (beror sannolikt på tidiga drivrutiner) hjälper förbättrad GPU-acceleration till rejält i vissa tester och Lenovo Yoga 3 Pro klättrar upp till toppskiktet.

Prestanda över tid

Dynamiska klockfrekvenser är nyckeln till att göra tunnare enheter med längre batteritid och högre prestanda, varav den sistnämnda parametern kan variera enormt vid prestandatester beroende på om processorn fått en chans att svalna mellan körningarna eller ej.

Målet med Broadwell-Y är inte att ge genomgående hög prestanda i alla lägen utan att göra det möjligt för tillverkarna att pressa gränserna. Därför har familjen en låg basfrekvens med ett tillhörande lågt TDP-värde, vilket kombineras med en hög turbofrekvens för hög prestanda under kortare stunder.

Före uppvärmning

Efter uppvärmning

Skillnad

Cinebench 11.5 (flera trådar)

1,95 poäng

1,60 poäng

-17,9%

Cinebench 11.5 (en tråd)

1,04 poäng

0,92 poäng

-11,5%

Cinebench 15 (flera trådar)

173 poäng

146 poäng

-15,6%

Cinebench 15 (en tråd)

89 poäng

79 poäng

-11,2%

7-Zip 9.20 (flera trådar)

7220 KB/s

4440 KB/s

-38,5%

7-Zip 9.20 (en tråd)

2940 KB/s

2410 KB/s

-18,0%

Truecrypt

1600 MB/s

920 MB/s

-42,5%

Adobe Lightroom

413 sekunder

471 sekunder

+14,0%

x264 Benchmark (Pass 1)

20,77 fps

18,43 fps

-11,3%

x264 Benchmark (Pass 2)

3,31 fps

3,31 fps

0%

Som första dator med Intel Broadwell-Y imponerar inte Lenovo Yoga 3 Pro, där toppmodellen Core M 5Y70 kombinerats med aktiv kylning. Processorn klarar endast av att hålla dess maximala klockfrekvens 2,6 GHz under mycket korta körningar, varpå den successivt sjunker nedåt och stabiliseras någonstans runt 1,3–1,6 GHz vid flertrådade laster.

Resultatet blir lägre prestandasiffror efter "uppvärmning" och processorn landar på runt samma nivå som en Intel Core i3-processor. Det här är värden vi väntat oss av en passivt kyld enhet och inte en som har en fläkt att tillgå. Samtidigt är det värt att påpeka att detta faktiskt är en Ultrabook för över 13 000 kronor.

För att åter titta på HP Spectre X2 13 med förra generationens Haswell-processor och passiv kylning tappar inte den prestanda efter uppvärmning, utan ligger kvar på en konsekvent medelhög nivå prestandamässigt. Det är därför fullt möjligt att Lenovos implementation av Broadwell-Y inte är helt klockren och att vi säger så kommer bli tydligare längre fram i recensionen.

Webbläsartester

I webbläsartesterna jämförs bärbara datorer mot surfplattor där konfigurationer i hårdvara och mjukvara skiljer stort. Syftet är att kunna jämföra mellan olika plattformar och hur de presterar i sin helhet. Det går därför inte att jämföra prestandan i enbart hårdvaran då mjukvaran måste tas med i beräkningarna. Samtliga tester körs med den standardwebbläsare för respektive operativsystem.

Modell

Plattform

Operativsystem

Webbläsare

Acer Aspire Switch 10

Intel Atom Z3745

Windows 8.1 32-bit

Microsoft IE11

HP Spectre X2 13

Intel Core i5-4202Y

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Dell Venue 11i Pro

Intel Core i5-4300Y

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Dell Venue 11 Pro

Intel Atom Z3770

Windows 8.1 32-bit

Microsoft IE11

Asus Zenbook UX302LG

Intel Core i7-4500U

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Asus Zenbook UX302LA

Intel Core i5-4200U

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Sony Vaio Tap 11

Intel Pentium 3560Y

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Microsoft Surface Pro 2

Intel Core i5-4200U

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Asus Transformer T100

Intel Atom Z3740

Windows 8.1 32-bit

Microsoft IE11

Kabini testplattform

AMD A4-5000

Windows 8.1 64-bit

Microsoft IE11

Likt tidigare tester där processorn belastas under en kortare period kan Lenovo Yoga 3 Pro klättra upp och leverera prestanda över en Intel Core i5-processor i de webbläsarbaserade testerna.

Användning till vardags

Med Intel Broadwell-Y handlar mycket om upplevelsen snarare än prestandasiffror i allehanda tester, där i alla fall Lenovo Yoga 3 Pro inte lyckas imponera. Att det är en högpresterande processorfamilj vid kortare och lättare laster är däremot väldigt tydligt vid faktisk användning.

Vid enklare sysslor bör inte någon märka av en prestandaskillnad med Yoga 3 Pro jämfört mot en Ultrabook med Core i5-processor. Datorn i kombination med Intel Core M 5Y70 levererar ett lika bra flyt vid vardagligt användande och vid ett blindtest skulle de båda alternativen vara omöjliga att urskilja.

Det som erbjuds är fullt tillräcklig prestanda för den som vill ha en subjektivt snygg, tilltalande, dator i premiumsegmentet. För den som planerar att använda datorn till tyngre arbete finns det redan idag bättre alternativ till samma pris och det kommer anlända ännu i fler i början av nästa år.

Skicka en rättelse
51

AMD: "Zen 3 en helt ny arkitektur"

Serverchefen Forrest Norrod på AMD uttalar sig i en intervju om Zen 3, som sägs erbjuda större förbättringar än Zen 2. Läs mer

15

Gratis Marknad inför Black Friday – sälj av prylar och spara pengar till rean

Vill du maximera fyndbudgeten inför Black Friday? SweClockers ger hjälp på traven och erbjuder gratis Marknad veckan ut! Läs mer

10

Detroit: Become Human till PC i december

Det tidigare Playstation-exklusiva Detroit: Become Human lanseras till PC/Windows och Epic Games Store den 12 december. Läs mer

20 ÅR
44

Gallerier vi minns: Grym gravering av Wolverine

Mästaren av gravyr [WP@]Wolverine har visat många verk på SweClockers genom åren. Som The Bogged, där Tribals, keltiska knoppar och en döskalle pryder legendariska chassit Antec P180. Läs mer

9

Biostar: "AMD B550 och Intel 400-serien styrkretsar redo för lansering"

Den prisvärda styrkretsen B550 är på ingång och Intels 400-serie är redo för lansering. Det bekräftar Biostars produktchef. Läs mer

65

En månad med Surface Pro 7 – batteritid, prestanda och ARM-konkurrens

Efter flitigt användande är det dags att prata mer Surface Pro 7. Dessutom, blev det Surface Pro X för Andreas? Läs mer

9

Asus introducerar Wifi 6 till stationära datorn

Den som suktar efter snabba trådlösa nätverk i stationära datorer bjuds på just detta med instickskortet Asus PCE-AX3000. Läs mer

62

Årets julklapp 2019 – om du får bestämma!

  • idag 09:34

SweClockers medlemmar mottog Årets julklapp med minst sagt blandade känslor. Vilken produkt anser du är Årets julklapp? Läs mer

79

Mobillådan är Årets julklapp 2019

För 32 året i följd utser HUI Research Årets julklapp, som i år uppmuntrar till att lägga ifrån sig telefonen och umgås IRL. Läs mer

45

Test: Asus Radeon RX 5700 XT ROG Strix OC – potent men kostsam

Maffig kylare, fabriksöverklockning och dubbla BIOS står på menyn när Asus med AMD Navi under huven besöker testlabbet. Läs mer

I samarbete med Phanteks
112

Guide: Så underhåller du din vattenkylning

Att bygga en egen vattenloop är en sak, men att få bort alger, oxidation, missfärgningar och avlagringar är en annan. Här går vi igenom hur du enkelt underhåller ditt system! Läs mer

115

Google Stadia får spelpriser

Ett av många frågetecken runt Googles speltjänst Stadia är vad spelen kostar. Nu avtäcks uppgifter om prissättningen. Läs mer