Menyer

Benq_xl2730z_meny_hand.jpg

XL2730Z fortsätter i samma spår som tidigare modeller i XL-serien och har omfattande menyer med många olika alternativ och inställningar. En grundtanke är att du ska arbeta med programvaran Display Pilot och S-switch för att snabbare komma åt bildinställningar jämfört med knapparna på skärmens kant. Här är det viktigaste inställningarna:

Game Settings-menyn

Benq_xl2730z_meny_game_settings.jpg

Blur Reduction: Se separat text om latens och responstid

Black equalizer: Ljusar upp mörka delar av bilden. Behövs egentligen inte, det är inga fel med mörka nyanser till att börja med. Fast beroende på din betraktningsvinkel kan det hjälpa med att finna en balans.

Color Vibrance: 10. Lägre gör bilden allt mer svartvit. Ju högre siffra, desto mer pastell- och Disneykaraktär. Trevligt för barnen kanske?

Low Blue Light: Minskar nivån av blått ljus vilket kan trötta ut ögonen. Detta ger (full naturligt) också en förändrad vitbalans och bilden blir gulare. Vanligaste orsaken till trötta ögon är dock mer sannolikt att du kör med för hög ljusstyrka, se Brightness-regalget nedan.

Instant Mode: Ska vara på för minimal latens/input lag Se separat text.

Auto Game Mode: Används för att aktiverar specifika Picture Modes baserat på typ av spel.

Picture-menyn

Benq_xl2730z_meny_picture.jpg

Picture Mode: Olika inställningssamlingar för olika typer av spel. I grunden är det Standard-läget som är användbart. Du kan också styra om inställningar till de tre Gamer-lägena och snabbt nå dem via s-switchen.

Brightness: Styr ljusstyrkan på lysdioderna. XL2730Z är flimmerfri i sin reglering och använder inte pulsbreddmodulering, PWM för att påverka ljusstyrkan. Blur Reduction-funktionen ger förstås flimmer. Ljusstyrkan är som följer:

  • 100: 330 cd/m2

  • 48: 200 cd/m2 (upplysta kontorsmiljöer och liknande)

  • 33: 160 cd/m2

  • 18: 120 cd/m2

  • 6: 80 cd/m2 (standard för ljuskontrollerade rum)

  • 0: 60 cd/m2 (mörkt rum utan belysning)

Contrast: Ställer nivå för vitt. XL2730Z klipper något mot vitt men sänkt kontrastreglage hjälper inte nämnvärt utan minskar endast det dynamiska omfånget.

Sharpness: Under 5 och bilden bli mjuk och diffus. Över 6 och det uppstår vita kantskuggor.

Gamma: Viktigt reglage. Se separat text om färgåtergivning och vinklar.

Color Temperature: Ställer vitbalansen där Normal är tja, hyfsat normalt. Bluish är alldeles för blått och Reddish är alldeles för rött. User-läget ger möjlighet att nivåjustera RGB-kurvorna inbördes men är otillräckligt för att vitbalansera bilden.

AMA: Står för Advanced Motion Accelerator och är Benq:s namn på sin overdrive. Se separat text om latens och responstid.

DynamicContrast: Tweakad kontrast som ofta stjälper mer än det hjälper.

Display-menyn

Benq_xl2730z_meny_display.jpg

Här ställer in detaljer som skalning av bilden och omfångsnivå på HDMI-signalen. Display Mode fungerar inte helt som menyerna ger sken av. XL2730Z prioriterar bildförhållande (aspect ratio) och kan inte ge oss utsträckt bild eller 1:1-förhållande när vi så önskar. Menyalternativen är utgråade. Att välja 1:1-pixelförhållande av en 1280×720-signal återges med en maskning runt om, endast 25% av ytan täcks och inte 1:2-skalning som man kan önska sig. Dess skalningsproblem är väldigt vanliga, så Benq är inte värre än någon annan tillverkare här. Fast med en gamingskärm vill du gärna få kompletta alternativ till skalning.

Systemmenyn ger oss alternativ runt själva menysystemet, återställning och så en viktig funktion för att visa information där du ser vilken signal som matas in och ifall Freesync är aktivt eller inte.