Montering

Som brukligt levereras Fractal Design Kelvin S24 med ett monteringskit för alla moderna plattformar från Intel och AMD. Framför allt är det pumpen som kräver olika lösningar, radiatorn skruvas fast i för ändamålet avsedd plats.

fractal_kelvin_s24-10.jpg

Monteringskitet för LGA 1150/1155/1156 består till att börja med av en bottenplatta i plast. Plattan hålls på plats med dubbelhäftande tejp och har förmonterade hylsor som kan justeras fritt.

På själva pumpblocket monteras en ram, där olika varianter passar olika plattformar. I ramens öglor monteras sedan fjädrande skruvar, vilka i sin tur ska skruvas fast i bottenplattans hylsor. De fjädrande skruvarna kan liksom plattans hylsor justeras fritt.

IMG_8891.jpg
IMG_8892.jpg

Processen för att montera Kelvin S24 innehåller många delar och steg, men är hyfsat rakt på sak med bra beskrivningar i manualen. De fritt glidande hylsorna och skruvarna kan dock vara lite svåra att passa in – att ta hjälp av en väns händer underlättar, även om det inte är strikt nödvändigt för ett bra resultat.

IMG_8893.jpg
IMG_8894.jpg

Det är också viktigt att inte ta i för mycket när skruvarna vrids åt. Då riskerar hylsorna att snurra runt i och gröpa ur plastplattan på baksidan av moderkortet. En platta i metall hade eliminerat problemet, men sannolikt även ökat tillverkningskostnaden.

fractal_kelvin_s24-13.jpg

Nämnvärt är att Fractal Design valt insexskruvar till delar av monteringen, bland annat för att fästa fläktarna på radiatorn. Företaget skickar visserligen med en nyckel för ändamålet, men denna upplevs som klumpig att använda. Enklast är att hitta ett eget verktyg hemma i samlingen.

IMG_8890.jpg

Väl på plats sitter Kelvin S24 stadigt. Blocket har av allt att döma bra tryck mot processorn, och radiatorn passar utmärkt i taket på redaktionens Arc-chassi. Fläktarna kopplas in och PWM-styrs av moderkortet genom en medföljande splitter.

Pumpen ansluts med vanlig 3-pins fläktkontakt. Som tidigare konstaterat rekommenderas 12 volt och därmed 2 400 RPM i manualen, även om Fractal även menar att 9 volt och cirka 1 800 RPM fungerar bra.