Test: Spel

astro6.jpg

Astro Gaming A40

Den som vill försvinna bort i spelvärden får tyvärr förflytta sig till ett tyst rum eftersom Astro Gaming A40 släpper in en hel del ljud från utsidan. Väl där är det dock lätt att urskilja röster, fotsteg, explosioner och andra effekter. Allt låter som det ska och i övrigt inga konstigheter.

Dessvärre finns inget lyxigt surroundljud som gör det enklare att lyssna sig fram till ljudkällan, exempelvis en motståndares position, vilket såklart drar ned betyget i spel. Precis som i film och musik har dock ljudet ett djup som uppskattas.

hyperx2.jpg

Kingston HyperX Cloud II

Likt Astro Gaming A40 släpper HyperX Cloud II igenom en hel del ljud från utsidan, vilket kan störa om du spelar i en högljudd miljö – exempelvis på ett LAN. En annan nackdel är att det finns viss distorsion på hög volym när det kommer plötsliga vassa ljud. Vi upplever också att ljudeffekter med kraftigt basgenomslag får sämre återgivning än hos konkurrenterna.

Det i marknadsföringen uppmärksammade 7.1-ljudet presterar okej. Det kan ju aldrig bli ett "äkta" surroundljud, men vi får vad vi förväntar oss – ett större djup och en viss variation i var ljuden kommer ifrån. Vi har dock svårt att uppfatta exakt var en annan spelare befinner sig, vilket drar ner intrycket lite.

I musikarrangemang och vid samtal med andra spelare har det lite klarare ljudet ingen direkt påverkan. Det låter kort och gott helt okej, men det är långt kvar till en riktig hifi-upplevelse.

logitech8.jpg

Logitech G930

Tack vare dynamiken ger Logitech G930 en en klar och inbjudande ljudbild. Detaljer kan enkelt urskiljas och vi upplever ingen distorsion när det exempelvis kommer till kraftiga smällar. En gnutta mer kraft när det uppstår dunder och brak hade dock gett en mäktigare upplevelse.

En fördel gentemot konkurrenterna är att Logitech G930 är bättre på att isolera bort ljud från utsidan – om än bara marginellt. Du kan fortfarande utan problem höra vad kompisen bredvid dig säger om den talar högt, men du slipper åtminstone höra störande brus från omgivningen.

Att aktivera 7.1-ljudet ger ungefär samma effekt som med Kingston HyperX Cloud II. Vi kan med andra ord urskilja mer än att motspelarna befinner sig i en obestämd närhet, även om det inte är enkelt att med öronen avgöra en exakt position. Det tillför dock rymd och ger fortfarande en viss fördel.