Slutsats och sammanfattning

Nvidia Geforce GTX 980 Ti är i grund och botten en imponerande grafiklösning. Lätt nedskalade GM200 enligt arkitekturen Maxwell ger utmärkt prestanda och hög energieffektivitet, vilket borgar för intressanta lösningar från tredje part.

En av dessa kommer från Gigabyte. Företagets Geforce GTX 980 Ti G1 Gaming har ett tydligt syfte – att vara snabbt, välbyggt och vänligt för överklockare. Där lyckas modellen bra, med både höga frekvenser direkt ur kartong och gott om marginal för ytterligare ökningar.

IMG_9999.jpg

Grafikkortet presterar ett par procent bättre än tidigare testade EVGA-modellen, och har ett fint försprång till Nvidias referensvariant. SweClockers exemplar ger dessutom utrymme för överklockning, där slutresultatet åter innebär siffror i toppen av tabellerna.

Det finns dock saker som tydligt drar ned omdömet. Framför allt handlar det om ljudnivån, vilken helt enkelt är rejält saftig ställt mot både EVGA och referensmodellen. Det är tydligt att Gigabyte vill hålla det låga temperaturmålet till varje pris, något som ger avtryck i mätningarna.

Sammanfattningsvis gäller det därför att väga ljudnivån mot den extra bildfrekvensen som står att hämta, både direkt ur kartong och med överklockning. Här blir det i mycket en bedömningsfråga efter smak och preferens, men siffrorna är onekligen speciella.

I slutänden är det helt enkelt kluvna känslor runt GTX 980 Ti G1 Gamning. Vissa uppskattar säkerligen Gigabytes prioriteringar, men redaktionen har svårt att svälja avvägningen ljudnivå ställt mot prestanda.

För cirka 8 000 kronor inklusive moms levereras kort och gott ett bra grafikkort med prestanda i toppklass och bra svängrum för överklockare. Den som letar balans mot ljudnivå bör dock söka sig till andra alternativ.

Hög prestanda direkt ur kartong gör Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming till ett intressant alternativ.

Fördelar

  • Prestanda i toppklass

  • Saftiga fabriksfrekvenser

  • Bra överklockningspotential

Nackdelar

  • Förhållandevis hög ljudnivå

  • Visst spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: Cirka 8 000 kronor
Lägsta pris: