Färgåtergivning

Rakt upp och ned kör PG279Q ett bildläge med namnet Racing Mode. Tydligen är Racing Mode det som på majoriteten andra datorskärmar brukar kallas för standardläget, det vill säga det mest färgkorrekta och lämpliga läget att använda.

Från början mäter Racing Mode en bild som balanserar mot turkos. Det är för mycket grönt och blått i blandningen. Detta kan enkelt åtgärdas genom att välja Color Temp: Warm vilket fortfarande är något för grönblått men inte lika störande turkos. Färgåtergivningen följer ITU Rec.709/hdtv-standard mycket väl. Färgerna är i stort sett rätt i det här läget.

asus_pg279q_matning_kartong.jpg
asus_pg279q_matning_forslag.jpg
asus_pg279q_matning_rgb-justerad.jpg

Tonkurvan, ”gamma” följer en viss inverterad s-kurva där mörka nyanser är något uppljusade. Detta bidrar till ett tydligare intryck av nyansskillnader i mörka delar av bilden. Uppljusningen är inte problematiskt stor fast jämfört med en normal och förväntad tonkurva motsvarande 2,2-gamma är det lite förlorat kontrastintryck. En del skärmar erbjuder en Gamma-inställning för att kunna välja alternativ men det finns inte hos PG279Q.

Går att få mer färgkorrekt

Ifall du vill använda skärmen för lite mer exakt färgåtergivning och exempelvis fotoredigering är enda sättet att åtgärda detta att använda kalibreringsutrustning och profilera skärmen. Precisionen i panelen är tillräckligt bra och det finns inga tecken på posterisering eller andra nyanseringsproblem.

Vi kan också RGB-justera under Color Temp och jämna till vitbalansen redan i skärmen. Sänkt Contrast-reglage till 46 tar också bort en del skiftningar nära vitt. Vi tappar en del kontrastförhållande med dessa fyra steg på reglaget och hamnar då under 1000:1. Men det kan det vara värt ifall man har krav på skärmen som sträcker sig utanför det direkta spelanet.

asus_pg279q_cc_forslag.jpg
asus_pg279q_cc_rgb.jpg

Rätt justerad kan skärmen räknas som mer eller mindre färgkorrekt för den som vill redigera bilder, foto och video. En viktig skillnad med den här typen av AHVA-baserade gamingskärmar jämfört med motsvarande produkter med TN-panel, är just färgkvaliteten. Du kan använda PG279Q både för krävande spel och för krävande bildbehandling ihop med lämplig mätutrustning.

Det finns fler Gamevisual-lägen:

  • Scenery Mode ger än större uppljusning av mörka nyanser, samt överstyrda färger hos rött och blått medan grönt är mer dämpat.

  • Racing Mode är förinställningen och det läge som ger korrekta färger

  • Cinema Mode kommer inställd på tokblått läge och den enda färgnyans som återges rätt är gulorange. Resten är fel. Samma typ av uppljusning av mörka nyanser som hos Scenery Mode.

  • RTS/RPG Mode är ett läge som fungerar och ersätter Racing Mode-lägets uppljusade svärta med något för mörk svärta. Kontrastintrycket kan därför komma att uppleva som snäppet bättre här. Däremot förvrängs färger något och gröna nyanser drar tydligt mot pastellkaraktär.

  • FPS Mode ger snarlik tonkurva med Racing Mode men överdriver vissa färger, märkligt nog röd-blå-blandningar som purpur och rosa. Kanske en fördel för FPS-spel där man skjuter mot motståndare i rosa?

  • sRGB Mode låser ut alla inställningar och har en fast nivå på 160 cd/m2 ljusstyrka. I övrigt nästan identiskt med Racing Mode i kartongläge med en något turkos vitbalans. sRGB-läget ger inga fördelar över Racing Mode.

Inställningsförslag

Föreslagen inställning för så korrekta färger som möjligt är Racing Mode, Contrast: 46 samt Color Temp: Warm. Det är på testexemplaret fullt rimligt. För mer exakt precision behövs mätutrustning. Exakt värde på RGB-justeringen är något man kan vänta sig skiljer sig från exemplar till exemplar. RTS/RPG-läget kan vara det alternativ som ger lite mer punsch i bilden för exempelvis spel. Men i alla andra sammanhang, kör på Racing Mode.