Sammanfattande tankar

Fallout 4 är en av årets jättelanseringar och förväntningarna är skyhöga. Recensioner och användarrapporter pekar mot att berättelsen och spelvärlden håller toppklass, samtidigt som grafik, fysik och andra aspekter inte riktigt lever upp till förväntningarna.

Fallout4 2015-11-10 13-49-54-96.jpg

Efter en svettig dag i SweClockers testlabb kan redaktionen hålla med – i alla fall om de tekniska bitarna, där Creation Engine-arvet från till exempel Skyrim periodvis skiner igenom. Fallout 4 blandar och ger, titeln ser bitvis riktigt bra ut för att nästa sekund kännas utdaterad.

Det finns även en hel del buggar och mindre snygga lösningar. Bara under dagens förhållandevis korta testande har redaktionen snubblat över allt från så kallade pop-ins av fulaste sort till objekt som försvinner (kika på hunden vid 61 sekunder i videon) samt andra, mer spelförstörande, problem. I den sistnämnda kategorin hamnar att spelarkaraktären vid flera tillfällen helt enkelt fastnat, vilket kräver omladdning från närmaste sparpunkt.

FO4-1.jpg

Armarna rakt ut i bästa tränings-pose. Synd bara att man fastnar.

Prestandamässigt varierar kraven stort beroende på kvalitetsnivå. Vid instegsläget Low är titeln relativt lättdriven, i alla fall så länge upplösningen hålls på rimlig nivå. Maximala Ultra är däremot en mer kämpig historia, både för grafikkort och processor. Här krävs ett ganska saftigt system för att hålla bildfrekvensen uppe.

Förhoppningsvis kommer uppdateringar från AMD, Nvidia och inte minst Bethesda räta ut en del småbekymmer, även om Creation Engine i sig innebär en lite skakig grund att stå på. För mycket som inte klaras av den vägen lär det dock i känd stil lanseras en, två eller tio moddar. Fallout 4 är en titel som kommer leva länge.

Läs recensionen av Fallout 4 hos FZ