Corsair Gaming Strafe RGB MX Silent

IMG_4014.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Corsair Gaming

Modell

Strafe RGB MX Silent

Brytare

Cherry MX Silent (Red)

Anslutningar

1 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

448 x 170 x 40 mm (utan handlovsstöd)

Vikt

1,27 kg

Pris

Corsair Gamings tangentbord Strafe RGB följer upp sommarens lansering av det ursprungliga Strafe och uppgraderar detta med flerfärgad bakgrundsbelysning bakom varje tangent. Modellen kommer i två distinkta utföranden – ett med Cherrys flerfärgade mekaniska brytare MX RGB samt ett med det tyska företagets färska, ljuddämpade, brytare MX Silent, där vi idag tar en titt på den sistnämda.

IMG_4000.jpg
IMG_4013.jpg

Vid en första anblick är modellen mycket lik sommarens upplaga av Strafe, och även vid djupare beskådan är egentligen den enda skillnaden typen av mekaniska brytare som används. Detta innebär att förhållandevis kompakt tangentbord som, till skillnad från aluminiumskapelsen K70 RGB, är tillverkat av plast. Inuti återfinns en ram av stål, vilket håller pjäsen på plats med en beskedlig vikt på 1,27 kg.

IMG_4001.jpg
IMG_4002.jpg

Corsair slopar allt vad dedikerade makroknappar heter med Strafe RGB och siktar istället på att låta användaren programmera standardknapparna enligt konstens alla lagar med den medföljande mjukvaran CUE. För ergonomins skull levereras tangentbordet även med ett löstagbart handlovsstöd med gummerad yta.

IMG_4005.jpg

I tangentbordets övre del kan F5 till F12-tangenterna även användas för vissa mediafunktioner genom att hålla nere FN-knappen. Det rör sig om ganska grundläggande finesser som att justera ljudvolymen, navigera mellan spåren i den aktuella mediaspelaren samt pausa uppspelningen.

IMG_4006.jpg

En närmare titt på modellens övre högra hörn avslöjar två knappar utöver de vanliga tangenterna. Dessa används för att ställa in styrkan hos bakgrundsbelysningen samt avaktivera vissa tangenter vid spelande. Den sistnämda funktionen kan konfigureras via den medföljande mjukvaran, där användaren själv kan välja vilka tangenter som ska stängas av (Windows-tangenten, ALT-TAB, ALT-F4 samt Shift-TAB).

IMG_4007.jpg
IMG_4003.jpg

Strafe RGB ansluts via dubbla USB 2.0-kontakter, genom vilka modellen kan erbjuda "full n-key rollover", det vill säga att samtliga tangenter kan tryckas ned och registreras samtidigt utan bortfall. Därtill sitter det en USB-port på tangentbordets baksida, vilket öppnar upp för enkel inkoppling av valfritt USB-tillbehör.

IMG_4011.jpg
IMG_4012.jpg
IMG_4010.jpg

Förutom de vanliga tangenterna, som kommer monterade vid leverans, slänger Corsair med ett knippe specialare. Dessa kommer i två uppsättningar, ett par för FPS-spelare och ett par för MOBA-fantaster, där de utmärker sig med en gummerad yta som dessutom har skålats på ett sätt som gör att användaren lätt hittar dessa i stridens hetta.

IMG_4004.jpg

Det som verkligen utmärker modellen av Strafe RGB vi kikar på idag är utan tvekan de nya mekaniska brytarna Cherry MX Silent. Dessa baseras i grunden på de röda MX RGB-brytarna, med tillhörande flerfärgad bakgrundsbelysning per tangent, men lägger samtidigt till något tämligen unikt – ljuddämpning.

Med MX Silent har Cherry nämligen försökt tackla ett av de stora störelsemomenten med mekaniska brytare, där det distinkta knattrandet kan göra en till kontorets största hatobjekt på nolltid. Genom att bygga in dämpning i själva brytaren säger sig företaget kunna sänka ljudnivån från tangentbordet med upp emot 30 procent i jämförelse med konkurrerande mekaniska modeller.

Medan tanken är att brytarens karaktär inte ska ändras nämnvärt mot ett odämpat dito, vilket ofta är fallet hos hemmasnickrade lösningar med o-ringar och gummimattor, skiljer sig ändå MX Silent markant mot klassiska MX-brytare i upplevelse. Ljuddämpningen tar nämligen bort den där distinkta känslan när tangenten trycks ned och inför en viss svampighet.

Det man däremot får är en generellt lägre ljudnivå än ett typiskt mekaniskt tangentbord, även om själva dämpningen inte ska överskattas för mycket. En modell med mekaniska brytare är fortfarande ett mer ljudligt alternativt i jämförelse med ett scissor switch-dito, oavsett vilken dämpning som appliceras. Det är därför tveksamt att MX Silent skulle passa in i en miljö där låg ljudnivå är kritisk.

corsair_mx_silent-3.jpg
corsair_mx_silent-6.jpg
corsair_mx_silent-7.jpg

Utöver dämpningen bjuder MX Silent-brytarna på samma typ av bakgrundsbelysning som MX RGB, det vill säga att det sitter en ytmonterad RGB-lysdiod inuti varje enskild brytare. Med hjälp av den medföljande mjukvaran går det därmed att ställa till med imponerande ljusshower i regnbågens alla färger.