Latens och eftersläp

Latensen är nere 2 till 3 millisekunder för skärmen vilket är en låg nivå som vi väntar oss av en spelskärm. Sedan tar det ytterligare 6-8 ms för kristallerna att vrida sig hela vägen. Total fördröjning är alltså uppemot 10 millisekunder. Merparten av fördröjningen ligger alltså i trögheten hos själva LCD-kristallerna.

Över HDMI ser vi snarlika värden med skillnaden att latensen ligger kring 3 till 4 millisekunder. Dessa värden inkluderar skalning av bilden från 1 920 × 1 080 pixlar då vi jämför med bildrörsskärm. Den klarar inte av att synkronisera i med samma 2 560 × 1 080-pixelmatris som XR3501 annars gör.

benq_XR3501_respons.jpg

Benq:s reglage för overdrive kallas AMA och har tre lägen, Av, Hög samt Premium. och vi rekommenderar det senare Premium-läget då det minskar eftersläp utan att sätta ditt störande overdrive-skuggor. Någon större skillnad mellan de olika lägena är det inte så länge som vi jämför normalt användande. Det släpar rätt tydligt hela tiden och XR3501 har inte mycket att säga till om den här fronten jämfört med andra dedicerade 144 Hz-spelskärmar.

Återigen ett exempel på att specificerad antal millisekunder för panelens responstid inte säger något om hur produkten fungerar i praktiken. En skärm som Asus PG279Q kör också 144 Hz med 4 ms responstid på pappret. Fast där är det en helt annan nivå av (mindre) eftersläp.

Varierar över skärmens yta

Eftersläpen är tydligast mot mörk bakgrund. Svart text på vit bakgrund rör sig så gott som felfritt. Tvärtom, vit text på svart bakgrund, ger långa svansar när du flyttar runt bilden. Fast när vi går på djupet inser vi att eftersläpen är som minst när vi har en helt vit yta och håller oss till svart text mitten av skärmen. Mot kanterna blir det mer skuggor och eftersläp. Detta förstärks baserat på vad som är på skärmen i övrigt och därför kan eftersläpen variera över ytan.

benq_XR3501_olika_efterslap.jpg

Effekten är tydligare för ögat och är lite för subtil för att kameran ska fånga intrycket. Men det går att se på vänstra bilden att den svarta rutan ger ett eftersläp likt en gråa svans av skugga. Samma rörelse fångad i mitten av skärmen är fri från skuggan. Kör vi testbilden med skärmen helt vit i övrigt blir svansen mot kanterna mycket svagare men det är fortfarande skillnad i eftersläp mellan kanter och mitt.

Detta har troligtvis att göra med att den exakta regleringen av LCD-kristallerna varierar över ytan. En LCD-panel är i grunden en analog enhet där varje kristall måste regleras genom ändrad spänning. Subtila variationer kan därför ger olika resultat över olika delar av ytan.