Vinklar, ljusstyrka och reflexer

Panelen är av typen Advanced Hyper-Viewing Angle (AHVA) från tillverkaren AU Optronics. Det är i grunden samma typ av panel som sitter i alla andra konkurrerande modeller vi testat. Nej, det är inte en VA-panel (Vertical Alignment). Den teknik som ger hög kontrast men sämre betraktningsvinklar.

Eizo_foris_fs2735_reflex.jpg

AHVA är en teknik som i grunden är så gott som identiskt med IPS och PLS, alltså medelgod kontrast och bibehållen färgkvalitet i vinklar. Skillnaden är att AU Optronics lyckas få sina AHVA-paneler att arbeta i höga frekvenser.

Kontrastförhållandet mäter 950:1 vilket är lite lägre än en del konkurrenter som kan nå uppemot 1200:1. Sida vid sida i ett mörkt rum och med nivåjusterad ljusstyrka kan det framstå som FS2735 är snäppet ljusare i svärtan jämfört med konkurrenterna.

Jämn återgivning över bildytan

Styrkan, i alla fall hos testexemplaret, är en jämn och uniform bild. Eizo understryker att de verkligen ser till att varje panel håller en jämn nivå. Exemplaret har två milda kantblödningar som syns ifall vi sätter skärmen med fullstark belysning i ett kolsvart rum. Men den behandlingen överlever i princip ingen skärm på marknaden. Ställer vi in belysningen efter rummets ljusnivå och ser till att det finns lite innehåll på skärmen går det inte att uppfatta några blödningar.

Så kallad "IPS Glow" där skärmen blir ljusare i hörnen i vinklar är något uppstår. Men det hör till hur paneltekniken beter sig i vinkel. Andra paneltyper beter sig på andra sätt i vinklar och styrkan hos IPS är att det enda som händer är just en sämre, ljusare svärta. VA- och TN-paneler i samma läge får även fel färgåtergivning och fel tonkurva med betydligt mer godtyckliga effekter på bilden.

"Glow"-effekterna är i alla fall fria från färgskiftningar. Det är ingen gul hinna som kryper in från sidorna när vi vinklar skärmen utan det är den väntade uppljusningen.

Eizo Foris FS2735 är därför en skärm där du får konsekvent färgåtergivning. Den har i grunden samma goda egenskaper som en skärm avsedd för mer krävande färgarbete och vi går igenom detta i nästa avsnitt.

Matt och effektivt reflexfilter

Reflexfiltret är traditionellt matt utan att ge en störande struktur. Det fungerar väl för kontor och upplysta lokaler där vi kan och vill sänka ljusstyrkan något. Ändå överlever bilden ströljuset från kontorets varmgula belysning som studsar runt mot de vita väggarna. Ja, vi får en mörkbrun hinna över bilden som väntat med matta filter. Men detta stör inte ut skärmen som vi sett i en del andra tester.

Eizo_foris_fs2735_in_the_office.jpg

Vi kan till och med vinkla panelen sina maximala 35 grader bakåt så att spotlights fångas i skärmen, köra med låg styrka på belysningen och fortfarande skilja mörka nyanser åt. Det är ett tecken på ett bra reflexfilter i en svår situation.

Ljusstyrkan är ganska hög, det räcker till om man säger så även om det inte når till de specificerade 350 cd/m2. Reglaget för ljusstyrka är lite missvisande. Det går från 0-100 procent men reglaget har fler steg än de 100 som det ger intryck av. Nu handlar det om små skillnader, ett par cd/m2 hit och dit bara. Men värt att tänka på.

Ljusstyrka-reglaget

Luminansnivå

100

295 cd/m2

89

200 cd/m2

82

160 cd/m2

75

120 cd/m2

65

80 cd/m2

58

60 cd/m2

43

30 cd/m2

0

1 cd/m2

Detta är uppmätt över HDMI med separat signalgenerator. Vi får med Displayport cirka sju procent mer ljusstyrka ur panelen. Värt att notera är att vi har enormt utslag på reglaget och vi kan verkligen kan ta ned ljusstyrkan ifall behovet finns. Används oskärpereducering minskar ljuset med till 60 till 66 procent av det angivna. Vi får alltså fortfarande uppemot 180 cd/m2 den här vägen vilket är högt.

Detta kan också regleras automatiskt med Auto Ecoview-läge som använder en ljussensor för automatisk justering av ljusstyrkan. Likt all automatik kan det misslyckas och ändras det för mycket på egen hand, justera ljusstyrkan manuellt istället.

Bilder dröjde kvar

En intressant egenhet är att panelen hos testexemplaret väldigt lätt får kvardröjningar, image retention eller "inbränningar". Vissa element dröjer sig kvar från gränssnitt långt efter att grafiken ändrats.

Eizo_foris_fs2735_image_retention.jpg

Klicka på bilden för att se. Prickarna är kvardröjande effekter från UFO-bilderna på www.testufo.com

Detta kan drabba alla LCD-paneler bara de får tillräckligt långt tid på sig. Vi har observerat detta förut på testade skärmar, men inte att det uppstår så snabbt. Här räckte det med ett par minuter. De bleknar gradvis och försvinner ofta om du stänger av skärmen en stund.