Steam VR och Chaperone

Med installationen och rumskonfigurationen avklarad återstår det bara att dra på sig headsetet, greppa handkontrollerna (dessa är fullt synliga även i VR vilket gör det lätt att hitta dem) och äntra den virtuella verkligheten. Det första man möts av är ett tomt rum, men med ett snabbt tryck på handkontrollens hemknapp visas genast en mycket användbar meny upp.

steamvr_1.jpg
steamvr_2.jpg
steamvr_3.jpg

Menyn som visas upp är i praktiken Steams VR-implementation av Big Picture Mode. Detta ger användaren ett enkelt sätt att navigera mellan spel och starta dessa utan att behöva ta av sig headsetet. Gränssnittet öppnar även upp hela Steam-butiken, vilket innebär att nya inköp kan göras direkt i virtuell verklighet.

Säkerhetssystemet Chaperone

Ett orosmoln med virtuell verklighet som en fullskalig rumupplevelse är faktumet att användaren inte ser de fysiska väggarna i rummet, vilket kan leda till olyckliga krockar med dessa. Lyckligtvis har HTC och Valve tänkt på detta och implementerat ett säkerhetssystem de kallar Chaperone.

htc_vive.mp4_snapshot_24.19_[2016.04.05_12.28.11].jpg
htc_vive.mp4_snapshot_24.31_[2016.04.05_12.26.49].jpg

Chaperone har genomgått ett antal inkarnationer genom HTC Vives utvecklingsprocess och består i sin enklaste form av ett virtuellt rutnät. Detta rutnät ritas upp i det virtuella rummet när användaren börjar närma sig gränsen för den tidigare inställda spelarean. Detta ger i sin tur användaren en förvarning när denna är på väg att lämna spelplanen alternativt krocka med en vägg.

htc_vive.mp4_snapshot_25.27_[2016.04.05_12.28.44].jpg
htc_vive.mp4_snapshot_25.35_[2016.04.05_12.29.12].jpg

I och med Vive Pre, och den slutgiltiga konsumentversionen av produkten, har Chaperone-systemet utvecklats ytterligare för att implementera den frontmonterade kameran. Genom att aktivera kamerans Chaperone-läge ritas inte bara ett rutnät upp när rumsgränsen närmar sig, utan användaren visas även upp en "Matrix"-liknande representation av omvärlden genom kameran.

Detta är särskilt användbart för att se om det verkligen är en vägg framför användaren eller helt enkelt en soffa, något som kan avgöra skillnaden mellan att våga sträcka rörelsekontrollerna längre fram eller inte. Kameralösningen är dock något av ett tveeggat svärd, då den yttre världen som ritas upp kan försämra inlevelsen i den virtuella – något som blir särskilt uppenbart i väldigt små rum.

htc_vive.mp4_snapshot_26.35_[2016.04.05_12.29.44].jpg
htc_vive.mp4_snapshot_26.48_[2016.04.05_12.29.28].jpg

En annan finess med den utåtriktade kameran är möjligheten att låta denna släppa igenom omvärlden helt och hållet till skärmarna i headsetet. Ett dubbeltryck på hemknappen aktiverar kameran och tillåter användaren att enkelt plocka upp exempelvis en läskburk på bordet bredvid spelarean eller se vem som precis steg in i rummet. Som en extrafiness visas även en direktmatad kamerabild till sidan av den virtuella handkontrollen.