Roccat Ryos MK FX

IMG_7445.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Roccat

Modell

Ryos MK FX

Brytare

Cherry MX Brown

Anslutningar

2 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

508 x 234 x 44 mm

Vikt

1 636 gram

Pris

Det spelinriktade tangentbordet Ryos MK FX från tyska Roccat finns i en del olika konfigurationer både i utformning och funktion. Detta är bolagets toppmodell, som innebär bland annat RGB-belysning men även bolagets egna finesser.

IMG_7446.jpg

Tangentbordet Ryos har liknande utseende som många andra produkter ur bolagets sortiment, vilket ofta är en lite mer utsvävad och futuristisk design. Sett till konstruktion består det yttre höljet mestadels av matt plast med högblanka accenter.

IMG_7449.jpg

Handlovsstödet som finns är en del av hela konstruktionen, och mäter in på hela 93 millimeter brett. På den nedre delen av stödet finns en stor logotyp från bolaget som är i högblank plast, men även orden "Mechanical Keyboard" på den blanka listen ifall det skulle glömmas bort.

IMG_7447.jpg

Lokaliserat på handlovsstödet finns även tre stycken knappar vilka i grundutförande agerar som profilknappar, med undantag för den mittersta som öppnar upp bolagets mjukvara. Dessa knappar går att programmera om med hjälp av mjuvaran.

IMG_7448.jpg

På vänsterflanken finns fem programmerbara makroknappar, återigen med hjälp av mjukvaran Swarm. I grundutförandet har Caps-Lock en annan funktion som Roccat kallar för Easy-Shift, vilken innebär att i kombination med denna knapp kan varje tangent ha en annan funktion utöver den vanliga. Detta öppnar upp för makrokombinationer på vanliga knappar utan att inkräkta på dess ursprungliga syfte.

IMG_7450.jpg
IMG_7451.jpg

I tangentbordets övre del kan samtliga F-knappar användas för vissa mediafunktioner och bland annat ändra ljusstyrkan på belysningen genom att hålla nere FN-knappen. I detta område finns inte bolagets Easy-Shift utan har helt tagits över av FN-funktionen, men är fortfarande programmerbart likt bolagets egna teknik.

IMG_7455.jpg

Brytarna som används är det beprövade Cherry MX Brown, vilka har en taktil känsla vid nedslag. Roccat Ryos finns även i andra konfigurationer som erbjuder andra brytare, medans modellen MK FX endast finns med Cherrys bruna brytare.

IMG_7454.jpg

På undersidan av tangentbordet finns det gott om rännor för diverse kabeldragning, som även har två öppningar på varsin sida om handlovsstödet vilka är bland annat tänkt för hörlurskabeln.

IMG_7452.jpg

På tangentbordets vänstra kant finns det två stycken 3,5 millimeters-utgångar, en för högtalare och en för mikrofon. Dessa går inte via tangentbordets två USB-kontakter, utan är helt egna kontakter som möjliggör inkoppling i separata ljudkort.

IMG_7456.jpg
IMG_7457.jpg

Från huvudkonstruktionen går en tjock kabel med en flätad kabelstrumpa, som senare delas upp till fyra kontakter. Två av dessa är vanliga USB-kontakter, vilka då erbjuder "full n-key rollover". De andra är för hörlur- och mikrofonuttagen på sidan av tangentbordet. I övrigt medföljer det en snabbstarts-guide, klistermärken samt ytterligare tangenter för andra nordiska språk.