Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

IMG_0509.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med samtliga processorer vid samma klockfrekvens kan vi jämföra prestandaförbättringarna hos Broadwell-E mot Haswell-E per klockcykel. När Cinebench körs i sitt enkeltrådade läge lägger sig Intels nykomlingar cirka 8 procent ovanför föregående generations modeller. I toppen av modellen återfinns Intels Skylake-processorer som presterar drygt 2 procent bättre än Broadwell-E.

Även i Lightroom vinner Broadwell-E prestanda mot Haswell-E, där nykomlingarna plockar ut ungefär 5 procent bättre resultat mot respektive modell i den föregående generationen.

Vid samma klockfrekvens placerar sig Intels Broadwell-E-familj i toppen av tabellerna i Dragon Age: Inquisition, med åttakärniga Core i7-6900K och flaggskeppet Core i7-6950X i spetsen.

Historien upprepar sig i The Witcher 3, med hela Broadwell-E-uppställningen i översta blocket av diagrammet. Flaggskeppet Core i7-6950X turas om med lillebror Core i7-6900K om förstaplaceringen.