Bildpanel och vinklar

Med en IPS-panel öppnar Philips upp för en mer uniform bild utan att betraktningsvinklarna ställer till med problem. Det vill säga att ljuset som når dig från hörn och kanter håller ungefär samma ljusstyrka och färgbalans som ljuset som når dig från delarna av skärmen du har rakt framför dig.

Förmåga till överblick är skärmens enskilt största styrka. Storleken och pixelmatrisen gör det enkelt och behagligt att lägga upp stora mängder information på en och samma gång. Tre, fyra webbfönster på en och samma gång är till exempel inga som helst bekymmer.

Philips_BDM4350UC_reflex_1.jpg

Blankt reflexfilter som ger en milt diffus reflektion av en ljus omgivning.

Philips_BDM4350UC_dat_reflex.jpg

Med en helsvart bakgrund har skärmen ett tufft jobb framför sig om den inte placeras rätt i förhållande till ljuset i rummet.

Med VA-paneler i den här storleken, till exempel många TV-apparater och Philips föregångare till den här modellen, är detta ett stort problem. Omöjligt att få samma bildintryck från hela skärmen på en och samma gång. Såvida du inte kliver väldigt långt bakåt då förstås. Där har IPS-tekniken bäst förutsättningar för bild i besvärliga vinklar. Där ger oss BDM4350UC också en tillräckligt jämn återgivning utan fläckar och "clouding" och liknande fenomen som ofta drabbar TV-apparater.

En IPS-panel är heller inte felfri

Som bekant går inte teori och praktik alltid hand i hand. På skrivbordsavstånd till BDM4350UC är det helt enkel svårt att få en enhetlig bild. Trots en IPS-panel. Det viker av över ytan och bildintrycket varierar mot hörn och kanter jämfört med mitten.

Även reflexfiltret ger en effekt där du också tappar ljusstyrka i vinkel. Vitbalansen blir också lite rödare i vinkel. Intrycket är att filtret inte riktigt är anpassat för avstånden som 43 tum på ett skrivbord faktiskt innebär. För det räcker med att du flyttar dig några decimeter åt sidan så kommer bilden i det bortre hörnen och kortsidan att skifta mot rött och gradvis dämpas undan. Istället träder en spegeleffekt gradvis in i bilden eftersom reflexfiltret är blankt med en milt diffus karaktär.

Philips_BDM4350UC_helbild_hoger.jpg

Sitter man till sidan tar reflexfiltret allt mer dominans över bilden och dämpar ljuset och gradvis mer och mer spegeleffekt.

Reflexfiltret är blankt och lyckas väl med uppgiften i ett mörkt rum. Men i ljust rum är det tydlig spegeleffekt även mot ljusa delar av bilden. Även vid fullt vitt och tomt webbläsarfönster med belysningen på maxläget 100 kan man ana rummets konturer teckna sig mot skärmen. Vid mörka delar av bilden kan underteckand läsa bokstäverna på tangentbordet, se färgen på t-shirten och så vidare.

Ljusstyrkan är dessvärre en god bit under de specificerade 300 cd/m2 och är istället strax över 200 cd/m2. I vinkel sjunker alltså detta rejält och Philips BDM4350UC får trots Brightness-reglaget på max problem att kämpa med ljuset i ett upplyst rum.

Brightness-reglaget

Ljusstyrka

100

230 cd/m2

50

160 cd/m2

28

120 cd/m2

9

80 cd/m2

0

62 cd/m2

Belysningen hos Philips BDM4350UC är flimmerfri.

Panelkontrasten mäter strax över 800:1 och är alltså heller inte riktigt på den specificerade nivån. Svärtan i skärmen är tydligt mörkblå så fort du flyttar huvudet lite åt sidan. Nu är IPS-paneler som skrivet inte mycket problem med vinklar, förutom just i svärtan som blir ljusare och detta fall också tydligt blåare.

Lever inte upp till specifikationerna

Denna effekt av ljusare svärta är hos BDM4350UC ständigt påtaglig på ett skrivbord. Detta eftersom du lär sitta så nära skärmen att hörnen och kanter riskerar skifta mot blått i svärtan. Men även reflexfiltret påverkar ljuset så att skärmen framstår som mörkare i vinkel. Detta förstärker på sätt och viss den lilla nackdel panelen har.

Det är i alla fall ingen extra glow-effekt av den gula typen som kryper in över bilden. Utan det är helt enkelt bara en sämre och blåare svärta ju större vinkel du får. Färgerna håller sig intakta i vinklar.

Fast ja, tyvärr, slutsatsen är att vi sitter framför en stor spegel och BDM4350UC har inte resurserna att fungera i en ljusare miljö. En stor skärm för det mörka rummet är vad det är.