Färgåtergivning

Spontant och direkt är intrycket av BDM4350UC att det är en typisk IPS-skärm. Lugn och tydlig. Det är en behaglig skärm att arbeta med. Vi känner igen oss från en medelgod IPS-panel av mindre storlek. Vi noterar ingen posterisering eller problem med att teckna färgnyanser. Upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar på den här ytan är riktigt trevligt.

Du byter färginställning genom att dra joysticken till vänster. Bildlägena kallas för Smartimage och normalt står det på Off som är skärmens standardinställning så att säga. Lång historia kort är det det Off-läget som är användbart. Resten endast överdriver färger eller skapar andra typer av förvrängningar. Fast det finns något av intresse:

Philips_BDM4350UC_pappersintyg.jpg

Philips görs som Dell och skickar med papper på hur bra skärmen är kalibrerad. I detta fall handlar mätvärdena om Philips BDM4350UC beter sig med läget som kallas Smartuniformity och det mesta stämmer när vi kontrollerar.

Smartuniformity-läget jämnar ut ljusåtergivningen över ytan. Enligt vad mätpappret ska vara inom avvikelsen delta-E 4, något som på svenska är ungefär detsamma som "knappt synbart". Så långt vi kan se fungerar det faktiskt hyfsat. Vi får en jämnare återgivning över ytan framför runt 80 procent av ytan mot mitten. Hörnen på testexemplaret, tydligast i nedre högra hörnet, har fortfarande en något annan vitbalans.

Halva ljusstyrkan och blå bild

Stänger vi av Smartuniformity märker vi ett par saker. Dels blir det mycket tydligare skiftning i vitbalans över ytan. Men det blir också mycket lägre ljusflöde i skärmen då Smartuniformity i praktiken halverar ljusstyrkan. Även kontrastförhållandet äts upp och halveras. Detta är något av priset man betalar för den här funktionen. Att elektroniskt kompensera för avvikelse i panelen måste ske på det här sättet.

Smartuniformity-läget aktiverar också fel vitbalans där bilden blir överdrivet blåturkos motsvarade cirka 9 000 Kelvin. Color Temperature står dock på 6500K-läget i menyerna. Ändrar vi i menyn ändras vitbalansen och väljer vi 6500K-inställningen på nytt ändras vitbalansen till något annat än vad det var innan. Nu ligger vitbalansen inte helt fel i alla fall.

Så snart vi aktiverar Smartuniformity-läget igen kommer bilden hos BDM4350UC först hoppa över till den tokblå vitbalansen. Vi måste manuellt in i menyerna och flippa 6500K-läget fram och tillbaka Color Temperature-reglaget varje gång.

Philips_BDM4350UC_matning_default.jpg

Off-läget som det mäter ur kartong. Bilden du i praktiken får nöja dig med.

Philips_BDM4350UC_matning_RGB-just.jpg

Det går att RGB-justera vitbalansen och förbättra en hel del. Men detta rubbas ifall du navigerar genom menyerna.

Sådana här fel är ganska irriterande och de första timmarna när vi granskade Philips BDM4350UC var färgerna väldigt opålitliga. Vi ändrade någon inställning för att kontrollera dess funktion. När vi sedan ändra tillbaka har något mer ändrats och skärmen ser nu helt annorlunda ut jämfört med två minuter innan. Trots att menyerna då som nu står på precis samma inställningar.

Vi ser samma typ av bugg med Gamma-inställningen. Smartuniformity-läget mäter motsvarande en 2,4-kurva när inställningen står på 2.2-läget. Fast när vi ändrar Gamma-inställning och går tillbaka till 2.2-läget mäter den annorlunda.

Nu börjar det bli lite olidligt. Ska vi få Smartuniformity-läget dit vi vill måste vi också växla både Gamma och Color Temperature-reglagen varje gång! Hopplöst!

Navigering genom menyerna påverkar färgerna

Svaret på gåtan varför färgerna ändras är att varje gång vi kliver förbi sRGB-inställningen eller Color Temperature-reglaget blir det fel färger. Det räcker alltså med att du navigerar genom menyerna eller ändrar bildläge fram och tillbaka för att något ska skifta om. Ibland tydliga ändringar och andra gånger mer subtil ändringar som att gamma-läget ändras.

Du får därför helt enkelt ta de färger du får direkt ur kartongen. Det vill säga hur skärmen beter sig i Off-läget utan att du ändrat något. Behöver du korrigera detta läge för att få kontroll över färgåtergivningen måste du använda mätutrustning och via en ICC-färgprofil och grafikkortet korrigera för felen.

Det är alltså ingen större idé att ge sig in i menyerna och justera något kring färgerna. För så fort du navigerar runt bland färginställningar och bildlägen är risken att färgerna ändras om på ett sätt man inte riktigt har kontroll över. Detta är förstås inte acceptabelt ifall du tänkt använda skärmen för att lita på färger. Lite fippel i menyerna och du får en annan bild och andra färger.

Gamma-lägena mäter annars ungefär som de heter:

Gamma

motsvarande potens

1.8

1.9

2.0

2.1

2.2

2.3

2.4

2.5

2.6

2.7

Detta kan alltså skifta alltså uppåt med ungefär +0.10 till +0.15 beroende på vilka alternativ vi tidigare har navigerat förbi i menyerna.