Färgåtergivning

Det finns färg här. Sanslöst med färg. Tänk radioaktiva morötter och gräsmattor så grälla att de kan lysa upp en hel husfasad. Med kvantprickar som energikälla till ljuset ringar Philips 276E6 in ett enormt färgomfång både i fråga om mättnad och luminans. Målet är enligt klisterlappar och handbok att nå AdobeRGB-färgrymd, något som tilltalar främst fotografer och grafiker.

Philips_276E6_matning_6500K-default.jpg
Philips_276E6_matning_rgb-just.jpg

AdobeRGB ger jämfört med vanlig Rec.709-standard (som sRGB bygger på) rejäl räckvidd i gröna nyanser och högre luminans hos rött. Det vill säga kapacitet till mer pastellaktiga röda toner men inte mer mättade toner av rött.

Mer DCI-P3 och bortom

Men Philips går långt bortom målet med Philips 276E6. Mättnaden är rejält mycket större hos både grönt och rött, långt mer än vad AdobeRGB sätter för gränser. Det liknar mer P3-färgrymden hos digitala biograf-standarden (DCI) men går till och med bortom denna. Vitpunkten är fortfarande någonstans runt D65.

Philips-276E6_sweep_AdobeRGB.jpg

Svepmätning genom AdobeRGB visar felskiftningen hos röda nyanser, men i stort sett rätt i övrigt. Detta med RGB-justering aktiv.

Philips-276E6_sweep_DCI-P3.jpg

DCI-P3 (med vitpunkt D65) och i RGB-justerat läge visar en mer snedställd färgrymd.

Effekten är väldigt starka och pastellaktiga färger hos framför allt grönt och rött. Rött återges hos 276E6 som en starkt lysande närmast rosa pastell. Kombinerat med högt ljusflöde från första början så lyser de 27-tummen upp hela väggen bakom undertecknad i ett rödrosa skimmer. Detta är en upplevelse som av naturliga skäl inte kan visas via någon jpeg-bild eller liknande. Det måste upplevas på plats. Fotonerna från kvantprickarna måste nå dina ögon.

Den här färgrymden och omfånget av nyanser har förstås sitt pris. Det är inte mycket som ser naturligt ut när det återges på skärmen. För spel kan det vara kanske sak samma. Knallröda självlysande fiendesoldater eller liknande kan rent av ses som en fördel. Men det är inte en färg som är rätt på den här skärmen som det ser ut när du lyfter den ur kartong.

WYSIWYG

Philips 276E6 ger helt enkelt de färger den ger. Du kan inte påverka mycket mer än att välja under Color-menyn mellan 6500K- eller 9300K-lägen där det senare ger turkosblåt vitbalans.

Philips-276E6_CC_6500K-default.jpg

Jämfört med Rec.709-standard är det inte många färger rätt.

Philips-276E6_CC_AdobeRGB.jpg

Överdrive mot rött jämfört med AdobeRGB.

Philips-276E6_CC_RGB-just_DCI-P3.jpg

Philips 276E6 ligger närmast DCI-p3-standard

AdobeRGB-läget har inte så stor effekt på själva färgomfånget utan flyttar endast vitbalansen mer mot grönt. Det är fortfarande inte AdobeRGB-färger på långa vägar. Vi kan också pricka in en D65-vitbalans under User Define-läget men även då är färgrymden så pass snedställd att det ändå är fel färger.

Det finns ett sRGB-läge också. Som beter sig likadant som 6500K-inställningen. Det har ingen effekt på hur färgerna återges utan det är samma kavalkad av färger som innan.

Du kan förstås utnyttja detta med fördel ifall du kombinerar skärmen med mätutrustning. En ICC-profil som beskriver skärmens färgrymd gör det möjligt för program att återge rätt färg på rätt sätt. Till exempel att kunna arbeta med HDTV/sRGB-färger på bilder. Detta kräver förstås att programvaran tar hänsyn till ICC-profiler.

Se upp med menyerna

Det finns lite annat käbbel i menyerna som kan ignoreras. Smartimage-funktionen ger ett Standard-läge och det är vad som gäller. Ignorera Game och Internet vilka endast lägger på skärpning och dynamisk kontrast, likt Smartcontrast-funktionen.

Mer användbart är då Gamma-reglaget som mäter ungefär som den heter. Läget 2.2 mäter alltså motsvarande en 2,2-potenskurva i hur skärmen tonar från svart till vitt. Här finns en möjlighet till att anpassa tonkurvan mer efter rummet och behovet.

Visa av erfarenheterna från Philips BDM4350UC är vi uppmärksamma på att färginställningarna måste navigeras på rätt sätt. Här bekräftar man inte inställningen som i resten av menysystemet. Utan Color-menyn fungerar på så det alternativ du senast var vid innan du backade ut ur menyn. Där du står när du backar är det färgläge som hålls aktivt.