Sammanfattning

Förväntningarna var höga redan innan Pascal lanserades, och med resultatet i hand så blev det allt ifrån en besvikelse. Både Geforce GTX 1080 och GTX 1070 har visat stor förbättringar i många avseenden ställt mot föregående generation. Samma förbättringar syns hos nykomlingen Geforce GTX 1060 med den mindre grafikprocessorn GP106, vilket inte helt oväntat sätter den på ett lagom avstånd bakom både GP104-modellerna.

Nvidia-1060-7.jpg

För att jämföra med föregående generationen hamnar kortet i linje med Geforce GTX 980 i ren prestanda, men till en betydligt mindre effektåtgång. Vidare så utklassar GTX 1060 sin närmaste föregångare, GTX 960, med hela 86 procent bättre prestanda.

Ställt mot AMD:s färska Radeon RX 480 kan vi endast konstatera att Nvidia kammar hem en klar seger på tre viktiga punkter. Prestandan i referensutförande är något bättre och energieffektiviteten mycket högre, där strömförbrukningen till och med vid överklockning ligger under ett RX 480 i referensutförande.

Kortet som redaktionen har testat är av referensdesign som med lanseringen av Pascal går under namnet Founder's Edition, vilket följer samma tema som tidigare med ett prispåslag sett till tredjepartstillverkare. Detta är fortfarande omotiverat dyrt och kommer enbart att säljas via Nvidias webbplats i Tyskland, Frankrike och England.

Trots tekniska och prestandamässiga fördelar blir Nvidia Geforce GTX 1060 ingen dyrare historia än AMD:s senaste tillskott. Enligt uppgift till SweClockers ska det från dag ett finnas enstaka modeller från 2 799 kronor, medan andra mer påkostade lägger sig över 3 000-kronorsstrecket. Det här är mer eller mindre i linje med AMD Radeon RX 480, som ännu ligger långt över det rekommenderade priset.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 1060 en värdig efterträdare till GTX 960 och intar marknaden med ett slagkraftigt pris, där det från dag ett är möjligt att få GTX 980-prestanda för under 3 000 kronor. Det här gör Nvidias senaste tillskott till ett glasklart val i klassen.

God prestanda, energieffektivitet och bra prissättning gör Nvidia Geforce GTX 1060 till ett utmärkt grafikkort.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda för klassen

  • Mycket hög effektivitet

  • Intressanta nya tekniker

  • Displayport 1.4 och HDMI 2.0b

  • Konkurrenskraftigt pris

Nackdelar

  • Omotiverat prispåslag för Founder's Edition

  • Saknar SLI-stöd

Modell

Dollar

Svenska kronor

GTX 1060 Founder's Edition

299 USD

~3 400 kronor

GTX 1060 (partnertillverkare)

249 USD

~2 700 kronor

Siffrorna ovan är riktpriser. Säljstarten av Geforce GTX 1060 Founder's Edition äger rum den 19 Juli och följs upp av modeller från partnertillverkare.