Dreamscreen i praktiken
Med monteringen i backspegeln är Dreamscreen rakt på sak. Enheten plockar upp HDMI-signalen, analyserar denna och låter LED-listerna i TV-kanten lysa upp med rätt färg. Det sker automatiskt, med stöd för att bland annat identifiera svarta fält i över- och nederkant på en film.
Enligt utvecklarna själva tillför HDMI-splittern inga extra latenser, samtidigt som ljussättningen i Dreamscreen-enheten jobbar med en uppdateringsfrekvens på upp till 60 Hz. Resultatet är utmärkt, färgerna upplevs följa med mycket bra även i plötsliga explosioner och snabba rörelser.
Resultatet är subjektivt extra inlevelse och effekt vid allt från film till spelande. Tack vare HDMI-kopplingen fungerar Dreamscreen även med spelkonsoler och datorsystem utan att påverka prestandan, vilket lämnar vägen öppen för valfritt material – inte bara film.
En viss färgmättnad saknas dock. Ljuset upplevs bitvis övergå till närmast vitt, när det snarast är till exempel gult eller orange som visas på tv-apparaten. Det rekommenderas även att finjustera färgtemperaturen via den medföljande appen, det testade exemplaret drar tydligt åt blått i många lägen.
I artikelns topp har redaktionen samlat ett antal klipp från olika spel och filmer på varierande plattformar. Filmen ger en uppfattning om hur Dreamscreen fungerar, även om ljuset är svårt att fånga korrekt. Observera att flimmer och linjer i bilden främst beror på att kamerans och tv-apparatens uppdateringsfrekvenser inte är synkroniserade.
Förutom paradnumret video har Dreamscreen även stöd för att visa ambient ljus. Förprogrammerat finns ett antal lägen med olika effekter, bland annat eldstad, blinkande stjärnor och en regnbågsfärgad Pride-hyllning. Undertecknad upplever majoriteten som mest irriterande, men funktionen finns för de av annan åsikt.
Sist men inte minst finns ett musikläge med potential att få upp partystämningen till max. Dreamscreen analyserar ljuddelen av HDMI-signalen, och anpassar färgerna efter takten i bas, mellanregister samt diskant.
Funktionen kräver dock att att ljudsignalen kommer via just HDMI, något som långt ifrån alltid är fallet. Många använder till exempel optiska ljudanslutningar utan möjlighet att skicka signalen vidare, alternativt kör med inbyggda funktioner i förstärkare eller tv-apparat.
I det aktuella testfallet sker majoriteten av allt musiklyssnande genom en Google Chromecast Audio, vilken ansluts till receivern via optisk S/PDIF. Det innebär att Dreamscreen inte har någon möjlighet att plocka upp signalen, och därmed uteblir ljuseffekterna.